Romanii cumpara 180 de milioane de oua inaintea Pastelui

Romanii cumpara 180 de milioane de oua inaintea Pastelui


Romanii cumpara in jur de 180 de milioane de oua in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, cu 50% mai mult decat intr-o luna obisnuita, insa la preturi neschimbate pentru ca retailerii "nu tin pasul" cu reducerea de peste 10 procente inregistrata la poarta fermelor avicole, inca de la inceputul lunii martie.

oua1bunRomanii cumpara in jur de 180 de milioane de oua in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, cu 50% mai mult decat intr-o luna obisnuita, insa la preturi neschimbate pentru ca retailerii "nu tin pasul" cu reducerea de peste 10 procente inregistrata la poarta fermelor avicole, inca de la inceputul lunii martie.
"Piata este foarte slaba pentru ca preturile de vanzare sunt incredibil de mici, atat la carne, cat si la oua. Pana la 1 martie am avut la oua un pret de 0,3 lei pe bucata la poarta fermei si acum le vindem cu 0,24 lei pe bucata. Din pacate, magazinele nu tin ritmul niciodata cu reducerea aplicata la poarta fermei. Tin in continuare pretul sus si pe noi ne afecteaza din doua puncte de vedere: o data ca oferta la poarta fermei este mare si a doua prin rulaj. Pretul fiind tot mare in magazin, rulajul este acelasi si astfel se aduna stocuri. Intotdeauna la magazine preturile sunt defazate cu ceea ce se intampla la producatori. Anul trecut, de exemplu, am vandut la poarta fermei oua la 0,2 lei pe bucata iar in magazine pretul nu a scazut niciodata sub 0,45 - 0,50 lei pe bucata", a declarat pentru AGERPRES presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.

Reprezentantul crescatorilor de pasari a mentionat ca anul acesta pretul oualor furnizate de industria avicola romaneasca s-a depreciat inca de la inceputul lunii martie, mult mai devreme fata de anul trecut, cand oferta de oua provenita din gospodariile taranesti a intrat ceva mai tarziu pe piata.

Potrivit datelor UCPR, avicultorii produc intr-o luna obisnuita in jur de 100 - 120 de milioane de oua pe luna, insa vanzarile cresc pana la 170 - 180 de milioane de oua in perioada pregatitoare Pastelui.

Conform estimarilor, in gospodariile taranesti se produc de patru ori mai multe oua decat in sistem industrial, respectiv in jur de 400-450 de milioane de oua lunar.



Poti fi interesat si de