Sprijin pentru depozitarea privata a carnii de porc

Sprijin pentru depozitarea privata a carnii de porc


Producatorii de carne de porc pot depune cerere pentru fonduri europene destinate depozitarii private a carnii de porc in situatia in care pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta, potrivit unui comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

porcistocarebProducatorii de carne de porc pot depune cerere pentru fonduri europene destinate depozitarii private a carnii de porc in situatia in care pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta, potrivit unui comunicat al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Conform APIA, Regulamentul (UE) nr. 360/2015 a fost publicat in martie si prin intermediul acestuia a fost deschisa perioada de depunere a cererilor pentru obtinere a unor sume comunitare, pentru depozitarea privata a carnii de porc. Depozitarea privata a carnii de porc reprezinta un ajutor acordat in situatia in care pretul mediu de piata pentru carcasele de porc se afla sub pretul de referinta asa cum este acesta stabilit prin Regulamentului (UE) nr. 1308/2013, respectiv 1.509,39 euro/tona, si are un impact negativ semnificativ in acest sector.

Scopul principal al masurii este de a sprijini producatorii agricoli/detinatorii de carne de porc de a-si valorifica productia de carne de porc pentru restabilirea echilibrului lor financiar si pentru a avea posibilitatea reluarii productiei. Perioada de depozitare poate fi de 90, 120 sau 150 de zile. Cantitatea minima la care se refera cerere de sprijin este de 10 tone in cazul produsului dezosat si 15 tone in cazul produsului cu os.

Solicitantul trebuie sa constituie o garantie de 20% din cuantumul ajutorului financiar pe care il va solicita. Valoarea garantiei se stabileste in euro si va fi convertita in moneda nationala la ultimul curs de schimb al Bancii Centrale Europene dinaintea lunii in care se depune garantia.

Cererea de sprijin privind depozitarea privata a carnii de porc se depune la APIA Central insotita de dovada constituirii unei garantii de 20% din cuantumul ajutorului solicitat in functie de sumele forfetare mentionate in Regulamentul (UE) nr. 360/2015.

Beneficiarii sprijinului sunt persoane fizice autorizate, II, IF si/sau juridice, platitori de TVA, care indeplinesc urmatoarele conditii: isi desfasoara activitatea in sectorul carnii si/sau cel al cresterii animalelor si sunt inscrisi in Registrul Comertului si detin autorizatie sanitar - veterinara; dispun in vederea depozitarii de instalatii corespunzatoare autorizate sau au incheiate cu terti autorizati contracte de depozitare in acest sens. Daca cererea este eligibila solicitantul are obligatia de a incheia un Contract privind acordarea ajutorului financiar pentru depozitarea privata carne de porc, cu APIA, in conformitate cu prevederile regulamentului european citat.

Prin contract, solicitantul se obliga sa depoziteze numai carne proaspata de calitate buna, eligibila si vandabila, provenind de la porci: crescuti in Uniunea Europeana in ultimele doua luni; sacrificati in abatoare agreate de Uniunea Europeana pentru punerea pe piata comunitara, in timp de maximum 10 zile inaintea datei de introducere in stoc; animale sanatoase crescute in conformitate cu cerintele sanitar veterinare specifice si sunt marcate corespunzator de autoritatea sanitar veterinara competenta.

Cantitatea care face obiectul ajutorului va fi cea sigilata de inspectorul APIA, determinata in urma cntaririi la intrarea in depozitul final si specificata in actele de finalizare a preluarii. Ulterior acestei proceduri este depozitata in termen de maxim 28 de zile de la data incheierii contractului. Intrarile in depozitul de destinatie se vor face in conformitate cu graficul de intrare in depozit care este anexa la contract.



Poti fi interesat si de