Patronatele din industria carnii cer 9% TVA in 2015

Patronatele din industria carnii cer 9% TVA in 2015


Patronatele din industria carnii solicita aplicarea in 2015 a cotei de 9% TVA la carne si preparatele din carne, argumentand ca este singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale, dar si de diminuare a pretului la raft pentru toate produsele din carne.

tva-carnePatronatele din industria carnii solicita aplicarea in 2015 a cotei de 9% TVA la carne si preparatele din carne, argumentand ca este singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale, dar si de diminuare a pretului la raft pentru toate produsele din carne.
"Asociatia Romana a Carnii, Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania si Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania saluta decizia Guvernului Romaniei de introducere in noul Cod Fiscal a cotei de TVA de 9% pentru alimentele de baza, inclusiv pentru carne si preparate din carne. Din nefericire, reducerea TVA de la 24% la 20% in cursul anului 2015 si aplicarea cotei de 9% la carne si preparate din carne incepand cu 1 ianuarie 2016, nu va rezolva problemele stringente cu care se confrunta companiile din aceste domenii de activitate si anume reducerea evaziunii fiscale si relansarea economica a industriei producatoare de carne si preparate din carne", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta de cele trei patronate din domeniu.

Patronatele din industria carnii sustin ca aplicarea cotei de 9% pentru TVA la carne si preparate din carne in cursul acestui an este prioritara, fiind singura modalitate de relansare a sectorului, de reducere a evaziunii fiscale si de diminuare a pretului la raft pentru carne si preparate din carne.
"Introducerea cotei de 20% inaintea celei de 9% nu va reduce absolut deloc pretul carnii si al preparatelor din carne in magazine si nici nu va permite companiilor din acest sector sa isi construiasca un plan de dezvoltare in parteneriat cu bancile care pot credita acest tip de activitate. Mai mult decat atat, o reducere de doar 4% nu va aduce incasarile la bugetul de stat din reducerea evaziunii fiscale pe care noi, cei ce am militat si militam in continuare pentru cota de 9% pentru carne si preparate din carne incepand cu anul 2015, le-am estimat inca de la declansarea campaniei 'Taie TVA", se precizeaza in document.In concluzie, patronatele solicita premierului mentinerea deciziei initiale de reducere a TVA de la 24% la 9% pentrucarne si preparate din carne in cursul anului 2015 si aplicarea cotei generale de 20% din 1 ianuarie 2016, asigurand astfel incasari mai mari la bugetul de stat si oferind un bun exemplu si pentru celelalte produse.

Proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si la 18% la 1 ianuarie 2018, dar si a cotei pentru produsele alimentare de baza la 9% de la 1 ianuarie 2016. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a anuntat in repetate randuri ca exista spatiul fiscal necesar, astfel incat TVA sa se reduca inca din vara acestui an, fie cota standard, de la 24% la 20% fie cota pentru produsele alimentare, la 9%.



Poti fi interesat si de