O noua banca de dezvoltare ar putea deveni operationala, in 2015

O noua banca de dezvoltare ar putea deveni operationala, in 2015


Vrem ca pana la finalul lunii mai sa punem pe masa Guvernului cadrul legal al bancii de dezvoltare pe care intentionam sa o infiintam pe scheletul celor doua banci, CEC si EximBank, iar pana la sfarsitul anului sa devina operationala, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, prezent la un eveniment organizat de Asociatia Romana a Carnii.

teodoroviciVrem ca pana la finalul lunii mai sa punem pe masa Guvernului cadrul legal al bancii de dezvoltare pe care intentionam sa o infiintam pe scheletul celor doua banci, CEC si EximBank, iar pana la sfarsitul anului sa devina operationala, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, prezent la un eveniment organizat de Asociatia Romana a Carnii.
"Intentionam sa infiintam acea banca de dezvoltare, pe scheletul celor doua banci, CEC si EximBank, fara ca ele sa isi atinga activitatile curente, ci doar sa actioneze impreuna, complementar, sub acest concept nou de banca de dezvoltare permis de regulamentul european, pentru a spijini cateva domenii prioritare precum infrastructura mare, energie, cercetare, sanatate si mediu privat", a precizat Eugen Teodorovici.

Acesta a afirmat ca documentatia pentru infiintarea acestei banci va fi trimisa Guvernului spre aprobare pana la finele lunii mai, astfel incat pana la finalul anului sa devina operationala.

"Cadrul legal pentru aceasta banca de dezvoltare va fi pus pe masa Guvernului pana la finele lunii mai pentru a fi discutat si aprobat, iar la finalul anului sa devina operationala. Este o banca pe care regulamentul Comisiei o permite. Acest lucru inseamna ca eu, ca stat, pot da acestei noi banci direct, fara sa mai stau in piata sa fac o selectie intre banci, acea dispozitie, ca si actionar, pe anumite zone, de a incuraja, de a veni cu anumite pachete care sa stimuleze piata, in zone in care eu ca stat consider ca am un avantaj competitiv fata de celelalte state din zona si pe care vreau sa il intaresc ca sa ies din sfera UE. Tin foarte mult la aceasta extindere in afara spatiului european pentru a nu mai fi dependenti asa cum suntem astazi, undeva la 70%, pe exporturi", a mai spus Teodorovici.



Poti fi interesat si de