Protectie europeana pentru micul romanesc


Asociatia Romana a Carnii intentioneaza sa demareze procedurile pentru obtinerea protectiei europene pentru micul romanesc, un produs apreciat de catre romani si care a dobandit deja, notorietate pe piata europeana. "Ne-am propus sa obtinem protectie europeana pentru micii romanesti. Vrem sa facem acest lucru si la notorietatea pe care au dobandit-o in Europa nu cred ca va fi o tara care sa fie impotriva. Micul este romanesc si asta o stie toata lumea", a declarat Radu Timis, presedintele ARC.Acesta a precizat, de asemenea, ca micul romanesc este foarte apreciat si la export, in conditiile in care, de 1 Mai, se consuma o cantitate similara cat intr-o luna intreaga, iar in acest an consumul va fi mai mare cu cel putin 5% fata de anii precedenti. "Din datele pe care le avem, la un consum de un mic si jumatate pe cap de locuitor, rezulta ca, numai de 1 Mai, romanii consuma 30 milioane de mici, adica 1.500 de tone. Numai diaspora consuma, intr-un an, 25.000 de tone de mici. Micul romanesc este intotdeauna iubit si se afla pe masa si in sufletul romanilor mai ales in ziua de 1 Mai. Cu cat produsele romanesti vor fi mai consumate, cu atat economia romaneasca va inflori si vom avea mai multe locuri de munca, mai multe scoli si un invatamant mai bun. Consider ca starea de incredere pe care o avem acum in economia romaneasca, in special prin introducerea acestei masuri de scadere a TVA la 9%, practic relanseaza consumul si ne da incredere ca se va schimba in cativa ani", a mai spus Radu Timis.Comisia Europeana a publicat, la inceputul lunii iunie 2014, Regulamentul privind categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne, care a intrat in vigoare din 25 iunie, si prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici dupa reteta originala si comercializarea micilor realizati din aceasta pe piata nationala, dar si la nivel european.La finele anului 2013, Romania avea recunoscute, pe vechiul Regulament de atestare, 4.400 de produse traditionale, fiind, se pare, tara cu cel mai mare numar de produse atestate din Uniunea Europeana.Din informatiile cele mai recente, reiese ca Ministerul Agriculturii a atestat, pe noul Regulament de recunoastere a produselor traditionale, pana la inceputul lunii aprilie 2015, un numar de 386 de produse traditionale si a respins 193 de dosare, in timp ce alte 42 au fost recunoscute ca produse obtinute dupa retete consacrate

miciAsociatia Romana a Carnii intentioneaza sa demareze procedurile pentru obtinerea protectiei europene pentru micul romanesc, un produs apreciat de catre romani si care a dobandit deja, notorietate pe piata europeana. "Ne-am propus sa obtinem protectie europeana pentru micii romanesti. Vrem sa facem acest lucru si la notorietatea pe care au dobandit-o in Europa nu cred ca va fi o tara care sa fie impotriva. Micul este romanesc si asta o stie toata lumea", a declarat Radu Timis, presedintele ARC.

Acesta a precizat, de asemenea, ca micul romanesc este foarte apreciat si la export, in conditiile in care, de 1 Mai, se consuma o cantitate similara cat intr-o luna intreaga, iar in acest an consumul va fi mai mare cu cel putin 5% fata de anii precedenti. "Din datele pe care le avem, la un consum de un mic si jumatate pe cap de locuitor, rezulta ca, numai de 1 Mai, romanii consuma 30 milioane de mici, adica 1.500 de tone. Numai diaspora consuma, intr-un an, 25.000 de tone de mici. Micul romanesc este intotdeauna iubit si se afla pe masa si in sufletul romanilor mai ales in ziua de 1 Mai. Cu cat produsele romanesti vor fi mai consumate, cu atat economia romaneasca va inflori si vom avea mai multe locuri de munca, mai multe scoli si un invatamant mai bun. Consider ca starea de incredere pe care o avem acum in economia romaneasca, in special prin introducerea acestei masuri de scadere a TVA la 9%, practic relanseaza consumul si ne da incredere ca se va schimba in cativa ani", a mai spus Radu Timis.

Comisia Europeana a publicat, la inceputul lunii iunie 2014, Regulamentul privind categoriile de carne si utilizarea anumitor aditivi alimentari in preparatele din carne, care a intrat in vigoare din 25 iunie, si prevede, printre altele, fabricarea pastei de mici dupa reteta originala si comercializarea micilor realizati din aceasta pe piata nationala, dar si la nivel european.La finele anului 2013, Romania avea recunoscute, pe vechiul Regulament de atestare, 4.400 de produse traditionale, fiind, se pare, tara cu cel mai mare numar de produse atestate din Uniunea Europeana.Din informatiile cele mai recente, reiese ca Ministerul Agriculturii a atestat, pe noul Regulament de recunoastere a produselor traditionale, pana la inceputul lunii aprilie 2015, un numar de 386 de produse traditionale si a respins 193 de dosare, in timp ce alte 42 au fost recunoscute ca produse obtinute dupa retete consacrate



Poti fi interesat si de