Preturile alimentelor, la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani

Preturile alimentelor, la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a continuat sa scada si in aprilie 2015, atingand cel mai scazut nivel din iunie 2010, datorita productiei mondiale ridicate, a aprecierii dolarului si a declinului pretului titeiului, transmite Reuters.

alimente7Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a continuat sa scada si in aprilie 2015, atingand cel mai scazut nivel din iunie 2010, datorita productiei mondiale ridicate, a aprecierii dolarului si a declinului pretului titeiului, transmite Reuters.
FAO da lunar publicitatii propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

In aprilie, acest indice a atins o valoare medie de 171 puncte, in scadere cu 1,2% fata de valoarea inregistrata in martie. FAO precizeaza ca in luna martie 2015 pretul zaharului a inregistrat o scadere semnificativa, atingand cel mai scazut nivel de dupa luna februarie 2009.

"Impresia mea este ca rata de schimb va avea cea mai mare influenta asupra preturilor alimentelor, si daca dolarul se depreciaza, aceasta evolutia va fi incurajatoare pentru preturile alimentelor", a declarat economistul FAO, Abdolreza Abbassian.

In paralel, FAO a revizuit in scadere, cu 1,5%, estimarile privind productia mondiala de cereale din acest an, pana la nivelul de 2,509 miliarde de tone, sub prognoza din martie, de 2,548 milioane de tone.

De asemenea, stocurile globale de cereale in sezonul 2015 - 2016 sunt prognozate sa ajunga la 626,6 milioane de tone, in scadere fata de estimarile anterioare, de 645,6 milioane tone.



Poti fi interesat si de