Emerson Technik o investitie pe termen lung, un sprijin pentru procesatorii romani

Emerson Technik o investitie pe termen lung, un sprijin pentru procesatorii romani


Poate cel mai important serviciu pe care-l poate oferi un furnizor de utilaje si tehnologie pentru industria carnii este flexibilitatea cu care poate aborda nevoile clientului sau.

emersonPoate cel mai important serviciu pe care-l poate oferi un furnizor de utilaje si tehnologie pentru industria carnii este flexibilitatea cu care poate aborda nevoile clientului sau.

Indiferent de spatiul de care dispune un procesator de carne, Emerson Technik poate fabrica celule de fierbere si afumare, atat din module demontabile, cat si dintr-o singura bucata, adaptate perfect si celor mai exigente cerinte ale clientilor sai. Oricare ar fi varianta pentru care opteaza procesatorul de carne, celula din module sau celula fixa, etansarea este de aceeasi calitate si garanteaza cea mai buna izolatie si tratament termic. Sistemele avansate de siguranta folosite n productia celulelor Emerson Technik sunt realizate dupa ultimele reglementari n domeniu, recunoscute la nivel de UE si nu numai.

ntreaga gama a produselor oferite de Emerson Technik, tuturor procesatorilor din industria carnii, cuprinde modele cu alimentare pe gaz, electrica sau abur si cu capacitati de la 1 la 8 carucioare. Daca pe piata din Romania, cele mai ntalnite solicitari, venite din partea clientilor sunt pentru modelele cu capacitati de 2 si 4 carucioare, exista si exceptii.

De mai bine de un an de zile, producatorul de mezeluri Gepeto, din judetul Constanta, a pus n functiune, n fabrica din localitatea Lumina, o celula de fierbere si afumare marca Emerson Technik, cu o capacitatea de 6 carucioare. Am fost atrasi de raportul calitate-pret, net superior fata de ce ne-au prezentat alti furnizori de utilaje. La noi functioneaza de un an de zile si nu am avut niciun fel de probleme. Nu putem vorbi de defectiuni majore,dar pana cand am reusit sa realizam toate reglajele fine, adaptate produselor din carne pe care le realizam, de fiecare data cand a fost nevoie, specialistii lor au fost aici sa ne ajute si asta conteaza foarte mult. Este extrem de important sa avem un service foarte promt, pentru ca o zi de blocaj n productie poate aduce pierderi nsemnate unui producator. Acest utilaj este destul de productiv, l folosim pentru salamuri si specialitati, pentru ca ne asigura o capacitate de procesare de 8 tone la 24 de ore ne-a declarat Costica Marin, administratorul companiei Gepeto.

Celula de fierbere si afumare Emerson Technik a ajutat la cresterea productivitatii companiei Gepeto, scopul principal fiind acela de a dubla productia pentru top 5 cele mai vandute produse din portofoliul producatorului de mezeluri constantean. Pentru siguranta produselor, Emerson Technik a construit protectii pe peretii interiori ai celulelor astfel ncat carucioarele sa nu fie prea aproape de acestia. Cu ajutorul acestei tehnologii, produsul finit are un aspect corespunzator, fie ca este asezat pe lateralul sau n centrul unui carucior. Durabilitatea n timp a celulei de fierbere si afumare Emerson Technik este data de materiile prime folosite la productie, acestea fiind achizitionate de la cei mai renumiti producatori din industrie. Inoxul de 2 si 3 mm face ca celulele sa fie robuste si fezabile.

Este o masina robusta si practic de aici deriva o multime de avantaje, noi am beneficiat si de o flexibilitate n privinta achizitionarii. Am cumparat celula n rate, binenteles cu un avans pe care l-am dat la nceput, optiune financiara pe care alte societati straine nu le ofera, poate doar cu 50% avans si 50% la livrare. Consider ca este un mare avantaj pentru producatorul roman mai ales n conditiile actuale de piata, un sprijin financiar pe care l poti realiza n cel mai scurt timp numai din productivitatea crescuta a produselor si practic platesti valoarea celulei mult mai usor. Este o reusita pentru industria noastra, n primul rand pentru ca ai acces la un produs romanesc, la aceeasi calitate cu orice alt produs strain. Un alt avantaj este faptul ca poate fi produsa n 6 saptamani de la comanda si beneficiezi de personalizare n functie de necesitati si de capacitatile de productie. Pentru cei care au capacitati mici de productie este mai usor de pornit cu un produs romanesc, decat cu un handicap financiar, cumparand o celula straina, unde din start blochezi sume importante. Eu personal nu vad nicio diferenta ntre o celula din Germania si o celula care se produce n Romania, este acelasi lucru n principiu sunt aceleasi automatizari spune administratorul companiei Gepeto.

Cu ajutorul camerelor de afumare, poate fi asigurat un tratament automatizat de caldura pentru produsele fierte si afumate. De asemenea, o alta functionalitate a celulelor Emerson Technik este aceea de a putea produce fum rece pentru produsele crud-uscate si semi-crude. Aceasta functionalitate este disponibila datorita unei unitati de racire cu care celulele pot fi echipate. n general, celula de fierbere si afumare de la Emerson Technik este preferata pentru segmentul specialitatilor din carne, unde culoarea si luciul sunt cele mai importante pentru aspectul produsului finit. Specialitatile din carne sunt printre cele mai importante produse din portofoliul procesatorilor romani, motiv pentru care celula Emerson Technik este preferata din lista utilajelor de fierbere si afumare, disponibile n oferta furnizorilor, deoarece produsele finite sunt exact asa cum piata le solicita.

Un alt motiv pentru care un procesator de carne prefera sa foloseasca n zona specialitatilor, utilajele cele mai performante de fierbere si afumare, este legat de programele pe care produsele le necesita si care sunt mai lungi decat n cazul altor produse, cum ar fi cremwursti, carnati etc. Astfel, cu celula Emerson Technik timpii pentru fiecare program sunt mai scurti cu 30-45 de minute. Acest lucru se traduce prin mai multe cicluri de productie pe zi, consumuri de utilitati mai mici si practic un grad mai ridicat de productivitate a investitiei.

Cel mai important, ramane totusi cel al scazamintelor obtinute. Aici, datorita timpilor mai scurti de lucru, a constructiei inovatoare si de ultima generatie a celulei Emerson Technik, procentele obtinute sunt cele mai bune. n plus, daca luam n considerare si faptul ca, n general specialitatile au un pret mai ridicat decat al altor produse din gama unui procesator de carne, atunci procentele mai bune obtinute la scazaminte, multiplicat cu numarul de kilograme ce trece n fiecare zi prin celula de fierbere si afumare, duc la o amortizare mult mai rapida a investitiei.

Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE

Poate cel mai important serviciu pe care-l poate oferi un furnizor de utilaje si tehnologie pentru industria carnii este flexibilitatea cu care poate aborda nevoile clientului sau.

Indiferent de spatial de care dispune un procesator de carne, Emerson Technik poate fabrica celule de fierbere si afumare, atat din module demontabile, cat si dintr-o singura bucata, adaptate perfect si celor mai exigente cerinte ale clientilor sai. Oricare ar fi varianta pentru care opteaza procesatorul de carne, celula din module sau celula fixa, etansarea este de aceeasi calitate si garanteaza cea mai buna izolatie si tratament termic. Sistemele avansate de siguranta folosite in productia celulelor Emerson

Technik sunt realizate dupa ultimele reglementari in domeniu, recunoscute la nivel de UE si nu numai.

Intreaga gama a produselor oferite de Emerson Technik, tuturor procesatorilor

din industria carnii, cuprinde modele cu alimentare pe gaz, electrica sau abur si

cu capacitati de la 1 la 8 carucioare.

Daca pe piata din Romania, cele mai intalnite solicitari, venite din partea clientilor sunt pentru modelele cu capacitati de 2 si 4 carucioare, exista si exceptii.

De mai bine de un an de zile, producatorul de mezeluri Gepeto, din judetul Constanta, a pus in functiune, in fabrica din localitatea Lumina, o celula de fierbere si afumare marca Emerson Technik, cu o capacitatea de 6 carucioare.

Am fost atrasi de raportul calitate-pret, net superior fata de ce ne-au prezentat alti furnizori de utilaje. La noi functioneaza de un an de zile si nu am avut niciun fel de probleme. Nu putem vorbi de defectiuni majore, dar pana cand am reusit sa realizam toate reglajele fine, adaptate produselor din carne pe care le realizam, de fiecare data cand a fost nevoie, specialistii lor au fost aici sa ne ajute si asta conteaza foarte mult. Este extrem de important sa avem un service foarte promt, pentru ca o zi de blocaj in productie poate adduce pierderi insemnate unui producator. Acest utilaj este destul de

productiv, il folosim pentru salamuri si specialitati, pentru ca ne asigura o capacitate de procesare de 8 tone la 24 de ore ne-a declarat Costica Marin, administratorul companiei Gepeto.

Celula de fierbere si afumare Emerson Technik a ajutat la cresterea productivitatii companiei Gepeto, scopul principal fiind acela de a dubla productia pentru top 5 cele mai vandute produse din portofoliul producatorului de mezeluri constantean. Pentru

siguranta produselor, Emerson Technik a construit protectii pe peretii interiori ai celulelor astfel incat carucioarele sa nu fie prea aproape de acestia. Cu ajutorul acestei tehnologii, produsul finit are un aspect corespunzator, fie ca este asezat pe lateralul sau in centrul unui carucior. Durabilitatea in timp a celulei de fierbere si afumare Emerson Technik este data de materiile prime folosite la productie, acestea fiind achizitionate de la cei mai renumiti producatori din industrie. Inoxul de 2 si 3 mm face ca celulele sa

fie robuste si fezabile.

Este o masina robusta si practic de aici deriva o multime de avantaje, noi am beneficiat si de o flexibilitate in privinta achizitionarii. Am cumparat celula in rate, bineinteles cu un

avans pe care l-am dat la inceput, optiune financiara pe care alte societati straine nu le ofera, poate doar cu 50% avans si 50% la livrare. Consider ca este un mare avantaj pentru producatorul roman mai ales in conditiile actuale de piata, un sprijin financiar

as spune, pe care in cel putin 2 ani de zile il poti realiza numai din productivitatea crescuta a produselor si practic platesti valoarea celulei mult mai usor. Este o reusita pentru industria noastra, in primul rand pentru ca ai acces la un produs romanesc, la

aceeasi calitate cu orice alt produs strain. Un alt avantaj este faptul ca poate fi produsa in 6 saptamani de la comanda si beneficiezi de personalizare in functie de necesitati si de capacitatile de productie. Pentru cei care au capacitati mici de productie este mai usor de pornit cu un produs romanesc, decat cu un handicap financiar, cumparand o celula straina, unde din start blochezi 50-60 de mii de euro. Eu personal nu vad nicio

diferenta intre o celula din Germania si o celula care se produce in Romania, este acelasi lucru in principiu sunt aceleasi automatizari spune administratorul companiei Gepeto.

Cu ajutorul camerelor de afumare, poate fi asigurat un tratament automatizat de caldura pentru produsele fierte si afumate. De asemenea, o alta functionalitate a celulelor Emerson Technik este aceea de a putea produce fum rece pentru produsele crud-uscate si semi-crude. Aceasta functionalitate este disponibila datorita unei unitati de racire cu care celulele pot fi echipate. In general, celula de fierbere si afumare de la Emerson Technik este preferata pentru segmentul specialitatilor din carne, unde culoarea si luciul sunt cele mai importante pentru aspectul produsului finit.

Specialitatile din carne sunt printre cele mai importante produse din portofoliul procesatorilor romani, motiv pentru care celula Emerson Technik este preferata din lista utilajelor de fierbere si afumare, disponibile in oferta furnizorilor, deoarece produsele

finite sunt exact asa cum piata le solicita.

Un alt motiv pentru care un procesator de carne prefera sa foloseasca in zona specialitatilor, utilajele cele mai performante de fierbere si afumare, este legat de programele pe care produsele le necesita si care sunt mai lungi decat in cazul altor produse, cum ar fi cremwursti, carnati etc. Astfel, cu celula Emerson Technik timpii pentru fiecare program sunt mai scurti cu 30-45 de minute. Acest lucru se traduce prin mai multe cicluri de productie pe zi, consumuri de utilitati mai mici si practic un grad mai

ridicat de productivitate a investitiei.

Cel mai important, ramane totusi cel al scazamintelor obtinute. Aici, datorita timpilor mai scurti de lucru, a constructiei inovatoare si de ultima generatie a celulei Emerson Technik, procentele obtinute sunt cele mai bune. In plus, daca luam in considerare si

faptul ca, in general specialitatile au un pret mai ridicat decat al altor produse din gama unui procesator de carne, atunci procentele mai bune obtinute la scazaminte, multiplicat cu numarul de kilograme ce trece in fiecare zi prin celula de fierbere si afumare,

duc la o amortizare mult mai rapida a investitiei.

Articol preluat din editia 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.

Sudpack

Ambalaje multistrat si tendinte de ambalare,

Amprenta de carbon, ca mijloc de cuantificare

al eficientei/ ineficientei

Pretul produselor alimentare este determinat de costul ambalajelor, functionalitatea acestora, gazele inerte utilizate etc, insa nu are o pondere atat de mare in pretul produsului ambalat, precum pierderile provocate ulterior de catre utilizarea unor ambalaje nesatisfacatoare pe lantul de distributie de la producator la magazinele de retail. Aceste costuri sunt ascunse si cu un impact financiar destul de mare pentru buzunarul producatorului.

In toate tarile cu traditie in ambalare, acest punct de vedere are o mare importanta in atitudinea procesatorilor, deoarece in timp acestia au dorit sa-si securizeze produsul din punct de vedere al agresiunilor ulterioare a mediului exterior, prin utilizarea unor ambalaje de calitate, admitand totusi existenta unui procent de pierdere de cateva unitati si recunoscand faptul ca valoarea nula a pierderilor poate constitui un semnal de alarma pentru acestia, precum si faptul ca ambalajele utilizate s-ar putea sa fie supradimensionate

pentru aplicatia data. Insa, asemenea producatorilor din statele cu traditie, producatorii primari

interni au ajuns la concluzia ca este mai ieftin sa previi decat sa acoperi costuri,

initiindu-se astfel si la noi metode si sisteme moderne de ambalare, pentru conservarea si asigurarea stabilitatii produselor alimentare, asigurand astfel protectia acestora fata de agentii externi (oxigen, apa, lumina, radiatii) cat si fata de agentii patogeni. S-a estimat, de asemenea,

ca aproximativ 25% din cantitatea livrata de alimente in lume este depreciata ca urmare a atacurilor microbiene care au loc din momentul recoltarii, procesarii, depozitarii in magazinele

de retail si vanzarii acestora catre consumatorul final. Annual in SUA pierderea economica este determinata ca fiind de aproximativ 1 miliard de dolari (www.cdc.gov). Se considera ca in

Europa si SUA una din zece persoane are sanse de a contracta o gastroenterocolita acuta in fiecare an, iar costurile medicale sunt de cca 6 miliarde de dolari in SUA si cca 745 milioane de lire sterline in UK. In ciuda eforturilor considerabile facute in imbunatatirea tehnologiilor, distributiei si standardelor sanitar-veterinare in procesarea alimentelor, ramane totusi o marja mare de persoane cu risc de imbolnavire.

Mai mult de 50% din articolele produse in Europa sunt ambulate in plastic, ambalajele din plastic avand o pondere de cca 17% din volumul materialelor de ambalat. Cel mai important factor in reducerea amprentei de carbon este contributia importanta pe care acesta il are in reducerea costurilor prin functia sa de protectie asupra alimentelor.

Alte cerinte complementare fuctiei de protectie sunt flexibilitatea, igiena, durabilitatea si protectia aromei.

Trenduri si caracteristici ale ambalajelor flexibile

resigilarea - este o caracteristica mult mai utilizata decat in

anii anteriori;

Inalte bariere la gaze pentru folii transparente, versus foliile metalizate utilizate inainte, noi valente catre aplicatii m/w;

Sterilizarea, noi valente de pasteurizare pentru pet-food sI tuna fish care azi incep sa fie sterilizate in caserole din plastic sI inlocuiesc conservele de tabla sau sticla;

Mai multe straturi in coextrudare - asigura un control mai prcis al grosimii straturilor si creste bariera foliilor prin cresterea numarului de interfete prin care un permeat trece, creste sigurant

a barierelor functionale prin posibilitatea dublarii acestora in interiorul structurilor;

Crearea a diferite forme pentru ambalajele flexibile - o incercare in ceea ce priveste tinerea sub control a pierderilor de material pentru profile diversificate;

Mai multe ambalaje la temperaturi inalte produsul este sterilizat in autoclava, sunt mai usor de deschis decat ambalajele metalice sau cele din sticla, au un impact asupra mediului mult mai redus, pierderile datorate spargerii sunt reduse substantial, geometria pachetelor fiind in general plata, temperatura de sterilizare in centrul produsului este atinsa intr-un interval de timp mai redus decat la sterilizarea in conserve fapt care face ca tratamentul termic aplicat sa fie mai putin agresiv, conferind produsului un gust mai bun;

Sustenabilitatea ambalajelor imbraca noi forme - reciclabilitatea ambalajelor este un aspect al sustenabilitatii acestora si este determinat de inlaturarea acestora la sfarsitul ciclului de viata. Amprenta de carbon a ambalajelor ia in considerare mai multi factori, salvarea costurilor atat in productie cat si pe durata transportului acestora, un camion plin de role de folie flowpack necesara ambalarii in pungi stand up este echivalentul a 15 camioane pline de caserole/containere rigide necesar ambalarii unui acelasi volum de produs. Alte salvari de costuri provin din etichetare, capace, ambalaj secundar si tertiar necesar

paletizarii marfurilor.

Waste to energy_ = deseuri pentru energie este un deziderat care capata valente si responsabilitati economico-sociale din ce in ce mai actuale si devine o alternativa din ce in ce mai viabila pentru inchiderea ciclului de viata al acestor ambalaje prin arderea lor in incineratoare specializate fara eliberare de noxe care transforma deseurile in energie electrica, gaz sintetic si materiale reciclate reducand astfel cantitatile de gunoi municipal.

Alegerea materialelor de ambalare se face tinand seama de functionalitatea ambalajului (ambalaj resigilabil, lipitura de tip Peel (deschidere facila), lipitura ferma, anticondens etc.), de factorii de stres care urmeaza sa actioneze asupra ambalajului (temperaturi joase, flexiuni multiple, prezenta eurohole etc.) sI de durata de valabilitate a produsului (prezenta microstraturilor cu bariere inalte la gaze).

In viitorul apropiat vom vedea din ce in ce mai des cip-uri active sau pasive pentru stocare informatii integrate in sistemele de ambalare care vor putea urmari temperatura, umiditatea produsului si vor putea emite alerte cand acestea sunt depasite.

Utilizarea materialelor de calitate indoielnica la ambalare, material ale caror preturi nu acopera cateodata nici macar pretul materiilor prime folosite, poate constitui pentru procesator o lovitura

de bumerang, in sensul in care daca in prima faza putem spune ca a salvat bani, ulterior va constata ca i-a pierdut atunci cand produsele incep sa expire in perioada de vala bilitate,

pierderile fiind mult mai mari deoarece nu se raporteaza numai la valoarea ambalajului in sine si nepunand la socoteala pierderile economice determinate de tratarea afectiunilor enterocolitice generate.

Pe langa functia de protectie a produsului fata de mediul inconjurator, acestea trebuie sa raspunda unei cerinte esentiale, sI anume stabilitatea chimica fata de produsul de ambalat.

Ambalajele din plastic sunt responsabile pentru numai 0,6% pondere in media europeana pentru amprenta de carbon.

Reducerea deseurilor din alimente printr-o ambalare corespunzatoare diminueaza amprenta de carbon:

vanzarea strugurilor in caserole sau pungi de plastic micsoreaza pierderile in supermarket cu cca 20%;

1,5 grame de folie din plastic pot mentine un castravete proaspat cca 14 zile;

vanzarea produselor alimentare in ambalaje sterilizabile poate asigura termene de valabilitate intre 6 luni si 12 luni.

Contributia substantiala a ambalajelor de plastic este aceea de a salva energie prin functia lor de protectie pe care o au asupra alimentelor.

Tinand cont de volumul util si de sarcina utila in cazul unui camion de marfa, pornind de la ipoteza transportului unei anumite cantitati de iaurt in borcane de sticla (asa cum se facea odinioara) si transportul aceluiasi produs in pahare de plastic (asa cum se face azi), poza de mai sus este exemplificativa in ceea ce priveste volumul de marfa util castigat in cazul transportului unui produs ambalat in material din plastic.

Ponderea amprentei de carbon pe grupe in tari EU 27

Ambalajele au o pondere de 1,7% in amprenta de carbon in Europa 27. Ambalajele din plastic au o pondere de doar 0,6%. Nu s-a luat in calcul beneficiul pe care acestea il aduc in prevenirea

pierderilor de produse alimentare. Substituirea ambalajelor de plastic cu alte materiale alternative nu ar face decat sa creasca amprenta de carbon pentru aceasta industrie.

Tinand cont de balanta emisiilor de carbon se poate spune ca utilizarea ambalajelor din plastic prin prelungirea termenului de valabilitate si prevenirea degradarii produselor aduce beneficii de

cinci ori mai mari decat cuantumul de emisii obtinute la producerea si recuperarea acestora.

Astfel putem spune ca masurarea amprentei de carbon determinate de activitatea noastra poate fi un indicator relevant in ceea ce priveste eficienta noastra. Cu cat amprenta de carbon va fi mai mica, cu atat eficienta procesului nostru va fi mai mare.

Bineinteles acest fapt nu trebuie sa ia in considerare emisia de carbon rezultata in urma fermentarii sau a proceselor de maturare caracteristice obtinerii anumitor produse alimentare (bere, cascaval etc).

Insa, cuantificarea emisiilor de carbon trebuie urmarita pe toata durata de viata a produsului, de la fabricare pana in momentul alterarii acestuia, deoarece pana si banalul proces de fermentare

a acestuia in groapa de gunoi induce o componenta in amprenta sa de carbon. In vederea diminuarii cantitatii de mancare aruncata la gunoi (generatoare de pierderi si CO2 rezultat

prin fermentatie), anumite firme producatoare de ambalaje produc ambalaje din care alimentele se pot extrage aproape in totalitate, de exemplu: pungi flexibile doypack pentru creme si maioneze, pahare de iaurt sau desert a caror baza de asezare are aceeasi raza de curbura cu lingurita pentru ca mancarea sa poata fi luata in totalitate, iar ambalajele pentru microunde au o componenta mica de emisii de carbon datorita faptului ca la incalzirea mancarii nu este necesara flacara aragazului care emite CO2, mai ales in situatia in care energia electrica este energie recuperate sau energie verde.

Productia de plastic utilizeaza 4% din resursele de gaz si petrol al Terrei; industria chimica si petrochimica utilizeaza 5% din resursele Terrei; incalzirea locuintelor, electricitatea si productia de energie consuma 42%; transporturile consuma 45% din resursele de gaz si petrol.

Facandu-se calcule de eficienta si cuantificandu-se ce cantitate de alimente ar fi salvata in lume de la depreciere utilizand ambalaje de calitate care sa asigure pastrarea calitatii alimentului

pe toata durata termenului de valabilitate (alimente ambulate si neambalate) in linii mari vorbim de cca 25% cantitate medie in toata lumea s-a tras concluzia ca aceasta cantitate

de mancare ar fi suficienta pentru asigurarea alimentatiei populatiei tarilor din lumea a III-a care sufera de malnutritie.

Sa nu uitam si ca amprenta de carbon, ca masura a eficientei noastre, este generata si in gropile de gunoi pe care le detinem (sau nu, cazul anumitor tari evoluate din UE), si ca au inceput sa existe tari care importa gunoi de la altele, fiindca si-au reciclat in totalitate gunoiul propriu si doresc sa obtina energie verde prin incinerarea gunoiului in continuare, iar altele nu sunt atat de fruntase in clasamentul european de reciclare a deseurilor municipale, care construiesc gropi de gunoi in zone geografice de interes turistic (Mestecanis, Romania).

Articol preluat din editia 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.

Industria carnii de pasare, sector important pentru Aqua D&P Technologies

Concurenta tot mai puterica pe piata atat pe plan intern, cat si la extern, precum si normele stricte de mediu, mai ales dupa aderarea tarii noastre la UE, i-au facut pe producatorii de

carne de pasare sa devina tot mai interesati sa-si puna la punct capacitatile de productie. Rezultatul: produse de calitate superioara, obtinute la costuri mai mici.

Un astfel de exemplu este Avicola Slobozia, un producator important de carne de pasare la nivel local. Compania a investit circa 300.000 de euro intr-o statie moderna de epurare a apelor uzate provenite de la abatorul propriu, realizata de firma Aqua D&P Technologies, unul dintre cei mai importanti furnizori de echipamente si solutii la cheie in domeniul protectiei mediului. Nu este insa singurul producator din sectorul avicol cu care firma din Cluj a colaborat in ultimii ani, pe lista clientilor numarandu-se Avicola Focsani, Agrisol International, Avicola Buzau (abatorul

vechi), Your Friend, Vanbet sau Agroprod Crasna (proiect in derulare), De altfel, faptul ca Aqua D&P Technologies a realizat o mare parte din statiile de epurare din industria carnii de pasare

a constituit si unul dintre motivele pentru care Avicola Slobozia a ales sa apeleze la serviciile furnizorului clujean. Investitia a inceput in 2013, fiind finalizata la inceputul anului 2014. Iulian Petre, project manager Avicola Slobozia, spune ca realizarea unei statii moderne de epurare a apelor uzate se afla de ceva vreme printre obiectivele importante de investitii ale

companiei. Constructia ei a fost decisa, insa, dupa ce a fost pusa la punct productia din toate punctele de vedere. Proiectul tehnic a fost realizat in doua saptamani, iar timpul de

livrare pentru echipamente a fost de opt saptamani, afirma Paul Chezan, directorul de vanzari al Aqua D&P Technologies.

Utilajele folosite la realizarea statiei de epurare provin de la fabricanti de top si au fost aduse din import din tari precum Olanda, Germania sau Italia. Retelele tehnologice sunt facute

numai din inox, iar calitatea lucrarii este evidenta.

Am ales Aqua D&P Technologies datoritia referin?elor bune din pia?ia, compania din Cluj fiind prezentia la mai multe unitia?i de prelucrare a ciarnii de pasiare din Romania. Aqua D&P Technologies are o echipia tehnicia extrem de bine documentatia in domeniul tratiarii apelor uzate, atat in instalarea si operarea utilajelor specifice domeniului, cat si in proiectarea instalala?iilor. Sistemul de dozare reactivi chimici si polimeri, precum si intreaga automatizare-softwareul de control de proces cu integrarea tuturor utilajelor din sta?ie sunt concep?ia proprie a inginerilor Aqua D&P Technologies si sunt realizate la cel mai inalt nivel tehnologic, a declarat Iulian Petre, project manager Avicola Slobozia

El spune ca pentru Avicola Slobozia constituie un mare avantaj nivelul ridicat de automatizare al statiei de epurare, care necesita un singur operator, reducandu-se astfel cheltuielile cu personalul.

Experienta indelungata a echipei Aqua D&P Technologies in domeniu a permis punerea in functiune rapida si integrarea statiei in procesul nostru tehnologic. Rezultatul tratarii apei prin

statia noua a fost evident, parametrii fizico-chimici ai apei rezultate fiind imbunatatiti semnificativ, a precizat Iulian Petre.

Daca inainte, apele rezultate in urma procesului de productie din abator erau tratate fizic cu ajutorul unor filtre, depasite moral si separatoare de grasimi, dupa finalizarea investitiei, se realizeaza o tratare moderna, care inglobeaza tratarea fizico-chimica a apelor uzate, precum si deshidratarea namolului, obtinandud-se parametri doriti la evacuare.

Practic, mai intai este filtrata apa de impuritati grosiere, apoi este tratata chimic, astfel incat sa fie eliminate substantele organice si diversele reziduuri deversate in apa in urma abatorizarii.

Este vorba de un proces complet care aduce apa la parametrii ceruti in Normativul NTPA 002/2005, a afirmat Iulian Petre, project manager Avicola Slobozia.

Acesta spune ca noua investitie permite pe langa respectarea normelor de mediu, si o reducere semnificativa a costurilor companiei, in medie cu 50% si aceasta deoarece Avicola Slobozia nu

mai este nevoita sa plateasca penalitati statiei de epurare a orasului. In plus, datorita faptului ca namolul rezultat in urma tratarii este deshidratat, cheltuielile privind managementul acestuia

sunt minime.

Statia de epurare de la Slobozia trateaza zilnic circa 400 metri cubi de apa, in conditiile in care capacitatea maxima proiectata este de 600 metri cubi pe zi.

PARAMETRI TEHNICI AI APELOR UZATE INTRARE/IESIRE

Debit zilnic mediu Q24: 600 m3/zi in 10-12 ore

Debit orar mediu QH: 30-35 m3/h

Debit orar maxim Qm: 50 m3/h

Caracteristicile apei epurate sunt in conformitate cu parametrii ceruti in Normativul NTPA 002/2005.

Caracteristici ale apei uzate (caracteristici care se gasesc in mod obisnuit la abatoare de pasari)

CCOCr: 5000 mg/l

CBO5: 2500 mg/l

MTS: 1000 mg/l

Substante extractibile cueter de petrol 800 mg/l

Azot total 100 mg/l

Temperatura20 30C

pH6,5 7,5

20 de ani de experienta

Cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul protectiei mediului, Aqua D&P poate fi considerata un lider, mai ales in domeniul apelor uzate industriale. Activitatea societatii include



Poti fi interesat si de