Monogliceridele, o alternativa viabila si economica la antibioticele clasice

Monogliceridele, o alternativa viabila si economica la antibioticele clasice


Best Vet Company comrcializeaza pe piata romaneasca produse care contin monogliceride (produsi ai esterificarii dintre acizii grasi si glicerol) si pentru care exista premise sa devina si la noi, in viitorul apropiat, o alternativa viabila si economica a antibioticelor clasice.

monoglicerideBest Vet Company comrcializeaza pe piata romaneasca produse care contin monogliceride (produsi ai esterificarii dintre acizii grasi si glicerol) si pentru care exista premise sa devina si la noi, in viitorul apropiat, o alternativa viabila si economica a antibioticelor clasice.

Produsele sunt aduse din Olanda, firma producatoare avand patent de inregistrare pentru mecanismul de obtinere a monogliceridelor. Compania Best Vet Company vinde produse care nu contin doar monogliceride, ci si fitogeni (uleiuri esensiale si extracte din plante), acizi organici (formic, lactic, sorbic), nanominerale (cupru, zinc), toate acestea potentand efectul antibacterian si antiviral al monogliceridelor. Cele mai folosite monogliceride sunt cele ale acidului propionic, butiric si lauric, acestea fiind mult mai active antibacterian decat acizii in stare pura.

Monogliceridele actioneaza nu doar asupra bacteriilor, ci si a anumitor tipuri de virusuri, respectiv cele capsulate. Exista monogliceridele acidului propionic, butiric, capric, caprilic, lauric, cel din urma fiind utilizat in special in terapia antivirala. Ca si specii bacteriene, exista peste 1.300 de agensi patogeni asupra carora actioneaza, dintre care cele mai frecvente sunt: E. coli, Salmonella enterica, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, Clostridium, Mycoplasma, Corynebacterium, Enterococcus, Bacilius cereus, Listeria, Haemophilus, Staphylococcus, Streptococcus agalactiae, S. pneumonia, S. suis, Vibrio cholera. Trebuie subliniat un aspect esential al produselor care contin monogliceride: ele traverseaza bariera intestinala si actioneaza asupra bacteriilor patogene din intreg organismul.

Altfel spus, daca o scroafa gestanta si apoi in lactatie, va fi furajata cu monogliceride, acestea se vor regasi nu numai in sange, ci si in laptele matern, asigurand protectia purcelusilor pana la intarcare, reducand semnificativ mortalitatile in aceasta perioada. Referitor la flora naturala a animalelor, ea nu va fi afectata. Cat priveste aparitia unor forme de rezistenta ale bacteriilor la monogliceride, aceasta este exclusa, pentru ca un numar mare de bacterii are nevoie de glicerol pentru sinteza membranei celulare. Monogliceridele sunt un cal troian pentru celulele bacteriene, deoarece ele sunt recunoscute ca si glicerol, blocand de fapt absorbtia glicerolului in celula si impiedicand astfel sinteza membranei celulare bacteriene.

Mecanismul de actiune a monogliceridelor

lumen intestinal

Ca orice produse noi, inovative, ce tin mai ales de prevenirea, dar si de tratarea bolilor ca alternative ale antibioterapiei, si monogliceridele au fost primite cu oarecare scepticism in piasa de catre anumiti specialisti. Exista, insa, si cei care cauta solutii, fiind dispusi sa foloseasca conceptii inovatoare pentru a avea un produs sigur pentru sanatatea consumatorilor. Printre unitatile din Romania care au sustinut intrarea acestor produse, utilizandu-le in ferme, cu rezultate excelente, se numara Avicola Dragos-Voda, Avicola Slobozia, Haditon Group, Avicola Focsani, Vanbet SRL si Avicola Tartasesti. Folosind monogliceride, ele au eliminate antibioticele din schemele de tratament.

Produsele se vand la preturi care permit economii serioase comparative cu folosirea substantelor clasice in Romania, a devenit deja o practica ca atunci cand apare ceva nou, companiile sa insoteasca aceasta noutate cu preturi exorbitante si nu neaparat in acest domeniu. O dovada in acest sens este si un studiu realizat in Germania, in urma caruia s-a ajuns la concluzia ca 4 kg de Fra C 12/tona (monogliceridele acidului lauric+ fitogeni) pot inlocui 1 kg de amoxicilina/tona si 3 kg de ZnO/tona, in prevenirea mortalitasii cauzate de Streptococcus, ceea ce inseamna ca si costuri, o economie substantiala.

Reprezentantii Best Vet Company sustin ca produsele, respective ouale, laptele si carnea obtinute de la pasari, porci si bovine tratate cu monogliceride, sunt absolute sigure pentru consumul uman, neexistand timp de asteptare. Monogliceridele sunt aprobate de catre Comisia Europeana ca aditiv alimentar in consumul uman.

Speciile care se preteaza a fi tratate cu produsele Best Vet Company sunt pasari, suine, bovine si chiar pesti, indiferent de varsta, categorie de exploatare, sistem de crestere etc. Avand in vedere efectele antibacteriene si antivirale, se recomanda oprirea administrarii acestora in zilele in care se efectueaza vaccinari.

Nu exista nici un fel de alte contraindicatii, produsele putandu-se administra impreuna cu orice fel de suplimente nutritionale care contin vitamine, minerale, aminoacizi etc. Efectele pozitive ale acestor produse deriva din starea de sanatate a animalelor carora li s-au administrat monogliceride. In tabelul de mai jos, pot fi observate diferentierile legate de sporul mediu zilnic si de greutate, alaturi de mortalitati, la scroafe carora li s-au administrat 2 kg de Fra Lac 34/tona de furaje. Fra Lac 34 contine monogliceridele acidului butiric si propionic, acid lactic si extracte din plante si uleiuri esentiale.

tabel1

Principalele avantaje ale noii game de produse: au efecte antibacteriene si antivirale, fiind folosite cu succes atat in preventie, cat si curativ, influenteaza pozitiv performantele productive (greutate, spor mediu zilnic, rata de conversie a furajelor, viabilitate), sunt sigure pentru consumul uman, sunt libere de organisme modificate genetic, sunt non ADR (nu prezinta pericol in administrare, manipulare, stocare) si sunt stabile la temperaturi de pana la 160 grade Celsius.

Cred cu tarie ca astfel de produse vor ocupa, in viitorul apropiat, un loc primordial in prevenirea si tratarea bolilor animalelor, in conditiile in care avem nevoie de siguranta ca noi si copiii nostri sa consumam produse (carne, oua, lapte) provenite de la animale sanatoase, afirma Adriana Coman, director general Best Vet Company.

Speciile care se preteaza a fi tratate cu produsele Best Vet Company sunt pasari, suine, bovine si chiar pesti, indiferent de varsta, categorie de exploatare, sistem de crestere etc. Se recomanda oprirea administrarii acestora in zilele in care se efectueaza vaccinari.

Material preluat din editia cu numarul 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de