Conditii dificile de piata pentru crescatorii de porci

Conditii dificile de piata pentru crescatorii de porci


Chiar daca sistemele integrate de productie beneficiaza de un punctaj suplimentar in noul PNDR, crescatorii de porci nu se inghesuie sa investeasca in ferme noi pentru ca, cel putin deocamdata, nu au acces la ajutoarele pentru bunastare.

conditii dificileChiar daca sistemele integrate de productie beneficiaza de un punctaj suplimentar in noul PNDR, crescatorii de porci nu se inghesuie sa investeasca in ferme noi pentru ca, cel putin deocamdata, nu au acces la ajutoarele pentru bunastare.
Din pacate, in aceasta situatie se afla dj un numar de 26 de ferme de porci recent infiintate a caror activitate este blocata de lipsa unui sprijin care practice ar putea sa le asigure rentabilitatea.

Printre fermele infiintate in ultimii ani cu bani europeni se numara si cea din comuna Ratesti, judetul Arges, o investitie in valoare totala de 5,4 milioane de lei, si care inchide practic un ciclu de productie, a carui veriga finala este fabrica de mezeluri Radic Star de la Pitesti. De altfel, odata cu finalizarea investitiei, materia prima achizitionata acum de la furnizori din tara, in special ferme din sudul tarii, va fi asigurata din productia proprie, chiar daca, intr-o prima faza, intr-o mica masura. La momentul actual, ferma are o capacitate de 4.000 de capete pe serie, adica in jur de 12.000 porci pe an, dupa cum sustine Gheorghe Dicu, unul din cei doi fondatori ai Radic Star.

Planurile de dezvoltare a unitatii prevad insa marirea efectivelor pana la aproximativ 30.000 de porci in urmatorii ani, ceea ce ar reprezenta aproximativ 50% din necesarul de materie prima. Radic Star produce lunar 25-30 de tone mezeluri, in conditiile in care lucreaza aproape la capacitatea maxima. Spre deosebire de alti antreprenori din industria carnii care si-au inceput activitatea mai intai cu ferme de porci si abia dupa aceea au trecut la procesare, Gheorghe Dicu a ales un alt drum.

A produs mezeluri ani buni si abia cand in piata au intervenit fluctuatii importante ale pretului la carnea de porc, a inceput sa se gandeasca tot mai serios la posibilitatea infiintarii unei ferme de porci. Acest lucru a devenit si mai evident, mai ales dupa anul 2006, cand carnea nu mai putea fi cumparata de la populatie, ci doar din fermele autorizate. O vreme a lucrat si cu fermele din cooperative Muntenia, insa intelegerea a cazut la un moment dat.

Noi am apelat la cooperativa Muntenia, am negociat pretul si ne-am trezit inainte de Craciun ca factura era deja marita, ne-au zis ceva de genul, daca va convine, luati, daca nu va convine, nu, povesteste Gheorghe Dicu, nemultumit de faptul ca in Romania a devenit un obicei sa se scumpeasca carnea de sarbatori, fie ca vorbim de Craciun sau Paste, cand in mod normal ar trebui sa se ieftineasca, asa cum se intampla in Occident.

Actionarii Suinprod Radic spun ca deocamdata nu iau in calcul o investitie intr-o maternitate proprie pentru a-si asigura purceii, preferand sa ii aduca din afara. Pentru popularea fermei s-au adus porci din rasa Pietrain din Germania la un pret de 50-60 de euro pe cap de animal. Purceii sunt cumparati la varsta de trei luni (27 kg) si sacrificati peste alte trei luni cand ajung la 120 kg, spune Gheorghe Dicu. Cat priveste randamentul de grasime, acesta variaza intre 7 si 12%, maximum.


Comisarul european Phil Hogan, in vizita la Suinprod Radic

Ferma Suinprod Radic a fost vizitata la mijlocul lunii martie de mai multi oficiali de rang inalt de la Bruxelles si Bucuresti, printer care s-au numarat comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, comisarul european pentru Politica Regionala, Corina Cretu, precum si ministrii Agriculturii, Daniel Constantin, si Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Vizita in Romania a fost prima vizita a lui Phil Hogan intr-un stat membru in calitate de comisar european pentru Agricultura.

Pe langa ferma de porci, a fost vizitata si unitatea de producer a nutreturilor combinate, care a beneficiat de o finantare in valoare totala eligibila de 1,13 milioane de euro pe Masura 123 (Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere). In urma acestor investitii, s-a realizat integrarea productiei, mergand pe flux de la producerea de furaje, cresterea porcilor, pana la productia de mezeluri, lucru apreciat, de altfel, si de Phil Hogan.

Este un proiect integrat fantastic care a reusit sa creeze peste 260 de locuri de munca in productie si procesare si reprezinta o investitie importanta pentru comunitatea rurala. Este imbucurator sa vad cum poate contribui Politica Agricola Comuna in aceasta zona in care ne aflam, a precizat Phil Hogan.

Crescatorii, in impas

Crescatorii de porci din Romania se confrunta cu una dintre cele mai dificile situatii din ultimii ani, determinata de reducerea semnificativa a preturilor, pe fondul embargoului rusesc. La mijlocul lunii martie, acesta se situa la 5-5,2 lei/kg, un nivel destul de mic, care ingreuneaza activitatea fermierilor, multi dintre ei fiind nevoiti sa-si inceteze activitatea.

Pentru fermele noi, intrate recent in productie, situatia este si mai grea, deoarece acestea nu beneficiaza de ajutorul pentru bunastare. Ultima sesiune de depunere a proiectelor a fost organizata la finele anului 2014, iar urmatoarea va avea loc cel mai probabil, anul viitor, dupa cum sustin oficialii de la Ministerul Agriculturii. Cam prea tarziu, reproseaza crescatorii care se tem ca pana atunci multi dintre ei ar putea sa dispara de pe piata. In cazul fermei Suinprod Radic, de exemplu, valoarea ajutoarelor pentru bu nastare pe care societatea ar trebui sa le primeasca se ridica la 15 miliarde de lei vechi pe an.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este de parere, insa, ca situatia ar trebui sa fie mai usoara pentru cei care integreaza productia, deoarece pierderile din cresterea porcilor pot fi recuperate pe partea de procesare.

Nu sunt probleme pentru cei care integreaza productia pentru ca isi pot acoperi eventualele pierderi din procesare, insa este o problema majora pentru fermele din Romania furnizoare pentru unitatile de procesare, declara Daniel Constantin.

Cat despre comisarul european, acesta a recunoscut ca masurile luate de Comisia Europeana, cum ar fi de exemplu, stocarea private a carnii de porc, nu ii ajuta pe crescatorii romani in maniera directa, ci mai degraba indirecta, prin efectele ei pe piata.

Chiar daca decizia mea recenta de a deschide masuri de sprijin pentru depozitarea privata a carnii de porc nu are efect direct asupra Romaniei, va avea efect indirect pentru preluarea carnii din piata. Efectul va fi unul imediat, mutand excesul de productie prin aceasta stocare, a precizat Phil Hogan.

El a lasat, insa, sa se inteleaga ca in primul rand, autoritatile romane ar trebui sa ii ajute pe crescatori, mai ales ca PAC ofera statelor membre o mare flexibilitate in luarea unor deciziii, in sensul ca acestea pot opta pentru masuri de sprijin pentru diferitele sectoare sau categorii de fermieri.

Material preluat din editia cu numarul 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de