Romania poate sa transfere un procentaj mai mare de 3% intre axele PNDR

Romania poate sa transfere un procentaj mai mare de 3% intre axele PNDR


Romania a obtinut de la Comisia Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, astfel incat rata de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi 95%, a anuntat luni secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

turtoi2Romania a obtinut de la Comisia Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, astfel incat rata de absorbtie a fondurilor europene ar putea depasi 95%, a anuntat luni secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

"Comisia Europeana a acceptat o alocare mai mare de 3% decat ne permitea regulamentul, intre axe. Avem un raspuns pozitiv pentru o realocare mai mare, de pana in 5%, astfel incat sa absorbim toate fondurile pe care le avem. Sper sa depasim 95%, sa tindem spre 100%", a mentionat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca a mai fost obtinuta o facilitate de la Comisia Europeana respectiv aceea ca proiectele contractate acum pe alocarea din 2007-2013 pot fi continuate daca nu se finalizeaza proiectul din fondurile programului viitor, 2014-2020.

"Asteptam sa incheiem contractarea aceasta pentru a deschide sesiunile pe noul program", a mai spus secretarul de stat in Ministerul Agriculturii.

Potrivit datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), platile totale efectuate pana in prezent din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013 au depasit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri, iar Romania a ajuns la un gradul de absorbtie al fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 84%.

Valoarea totala a PNDR 2007 - 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocati proiectelor de investitii prin 12 masuri si trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plati directe prin patru masuri.



Poti fi interesat si de