Rusia intentioneaza sa extinda embargoul pentru produsele alimentare

Rusia intentioneaza sa extinda embargoul pentru produsele alimentare


Decizia Rusiei cu privire la extinderea embargoului introdus in urma cu un an pentru produsele alimentare occidentale va depinde de prelungirea sanctiunilor impuse Moscovei, a declarat marti vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich, transmite Interfax.

consumDecizia Rusiei cu privire la extinderea embargoului introdus in urma cu un an pentru produsele alimentare occidentale va depinde de prelungirea sanctiunilor impuse Moscovei, a declarat marti vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich, transmite Interfax.


Chestiunea eliminarii sau extinderii embargoului depinde de ceea ce vor face partenerii nostri care au impus sanctiunile. Daca sanctiunile nu vor fi ridicate atunci embargoul va fi prelungit, a spus Arkadi Dvorkovich. Acesta a adaugat ca ar putea exista unele ajustari selective dar ca nu sunt avute in vedere decizii radicale.

In luna august 2014, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice, timp de un an, importurile de produseagricolesi alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei, in contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse dincarnesi lapte, precum sifructesilegumeprovenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia.

Inaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau in Rusia produseagroalimentare, acestea fiind inlocuite in prezent de societati din Asia, Africa si America Latina, dar si din tari europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.

Luna trecuta, un oficial rus a declarat ca Moscova ar putea excepta de la embargoul pe care l-a instituit asupra produselor alimentare occidentale circa 20 de firme din Ungaria, Grecia si Cipru. Desi respecta si ele sanctiunile, in virtutea apartenentei la Uniunea Europeana, cele trei state mentionate au pastrat relatii politice si economice foarte strnse cu Rusia, iar oficialii lor s-au pronuntat public in mod repetat impotriva acestor sanctiuni si s-au ferit sa critice anexarea Crimeii sau sprijinul acordat de Moscova separatistilor prorusi din estul Ucrainei.




Poti fi interesat si de