80% export de produse procesate, tinta in strategia agricola a Romaniei

80% export de produse procesate, tinta in strategia agricola a Romaniei


Romania nu este doar o tara care produce pentru a-si acoperi nevoia la nivel national, ci un jucator important la nivel european si mondial si poate produce alimente pentru 35 de milioane de locuitori, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

procesateRomania nu este doar o tara care produce pentru a-si acoperi nevoia la nivel national, ci un jucator important la nivel european si mondial si poate produce alimente pentru 35 de milioane de locuitori, a declarat pentru Agerpres ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.


"Faptul ca in 2050 vom avea 9 miliarde de locuitori poate fi o ingrijorare, dar eu cred ca ar trebui sa vedem acest lucru nu ca o ingrijorare ci ca o provocare pentru noi toti in a produce mai mult si a beneficia de aceasta oportunitate pe care o avem. Romania poate sa joace un rol important aici. Cred ca poate sa produca, nu asa cum spun, din pacate, multi politicieni, care prind informatiile din mass media sau din alte zone nefundamentate, pentru 80 de milioane de locuitori, dar pentru 35 de milioane de locuitori cu siguranta poate sa produca, dar mai avem de lucru in cresterea acestei productii", a explicat ministrul Agriculturii.

In opinia acestuia, provocarea pentru Romania este de a integra materia prima si de a exporta produse procesate, iar expertii Bancii Mondiale au stabilit o tinta in strategia agricola pe termen lung, respectiv ca pana in 2030, 80% din exporturile de produse agricole ale Romaniei sa fie de produse procesate.

"Ma bucur ca expertii Bancii Mondiale care au lucrat la aceasta strategie (n.r. strategia agricola pe termen lung) si-au propus ca, pana in 2030, 80% din exporturile de produse agricole ale Romaniei sa fie de produse procesate. Este o tinta extrem de ambitioasa. Cred ca, coroborat cu fondurile pe care le avem si cu stimularea acelora care vor sa creeze cooperative si sa integreze lanturi scurte de productie, cu siguranta ajungem la acest obiectiv", a subliniat seful MADR.

Potrivit economistului principal al Bancii Mondiale, Holger Kray, agricultura este un sector al viitorului, care genereaza venituri si care trebuie sa sustina cererea de alimente care va inregistra un plus semnificativ datorita cresterii populatiei globului.

"Populatia va creste in 2050 la 9 miliarde de locuitori, iar productia de alimente va inregistra si ea un plus cu 35%. Este o provocare uriasa dar si o oportunitate pentru fiecare tara care are o agricultura puternica si dotata in acest sens cum este si Romania. Pe de alta parte, este vorba si de accesul la o nutritie sigura, intrucat pentru prima data pe planeta traiesc mai multi oameni obezi decat oameni flamanzi. Deci, nu este vorba doar de calorii ci si de calitatea alimentelor si Europa poate fi in frunte din acest punct de vedere. De asemenea, se asteapta ca veniturile pentru fermierii mici din tarile sarace sa creasca cu 45%", a explicat Holger Kray.




Poti fi interesat si de