Posibilitati de cofinantare pentru proiectele europene prin IFN

Posibilitati de cofinantare pentru proiectele europene prin IFN


Beneficiarii fondurilor europene finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 pot incheia acorduri de finantare sau de garantare cu Institutiile Financiare Nebancare (IFN), fara a exista obligatia ca respectivele IFN sa fie inscrise in vreo asociatie de profil, a anuntat, miercuri, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

7Beneficiarii fondurilor europene finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 pot incheia acorduri de finantare sau de garantare cu Institutiile Financiare Nebancare (IFN), fara a exista obligatia ca respectivele IFN sa fie inscrise in vreo asociatie de profil, a anuntat, miercuri, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

"Beneficiarii PNDR pot colabora cu orice institutie financiara bancara sau nebancara pentru obtinerea garantiilor pentru avans, indiferent daca are sau nu protocol de colaborare cu Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). In ceea ce priveste IFN exista insa o singura conditie si anume ca respectivele institutii financiare sa fie inscrise in Registrul Special al BNR", a declarat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR. Acest demers a fost initiat plecand de la nevoia constanta de finantare a fermierilor si antreprenorilor din mediul rural si avand in vedere dificultatea acestora de a-si asigura finantarea necesara implementarii proiectului. Beneficiarul care solicita acest tip de sprijin financiar trebuie sa aiba un proiect selectat pentru finantare in cadrul uneia din submasurile Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020.

AFIR atrage atentia beneficiarilor PNDR ca inainte de a demara colaborarea cu o institutie financiara nebancara pentru obtinerea garantiei necesare acordarii avansului trebuie sa verifice la Banca Nationala a Romaniei daca respectivul IFN este inscris in Registrul Special al BNR. In ceea ce priveste obtinerea unui credit pentru asigurarea cofinantarii private, subliniem faptul ca aceste imprumuturi pot fi solicitate de la orice institutie financiara, in conditiile legii. Noul program PNDR 2014-2020 insumeaza 9,46 de miliarde de euro, din care 8,13 miliarde de euro reprezinta contributia europeana si 1,34 miliarde de euro contributia de la bugetul de stat.

Noul program destinat dezvoltarii agriculturii cuprinde 15 masuri de finantare, iar cresterea productivitatii agroalimentare si integrarea productiei nationale in lanturi alimentare reprezinta cele doua obiective majore urmarite in document. Pe actualul program, platile totale efectuate pana in prezent au depasit 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri, iar Romania a ajuns la un grad de absorbtie a fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 85%.

Valoarea totala a PNDR 2007 - 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocati proiectelor de investitii prin 12 masuri si trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plati directe prin patru masuri.



Poti fi interesat si de