Sprijin comunitar pentru sectoarele de lapte, legume-fructe si carne de porc

Sprijin comunitar pentru sectoarele de lapte, legume-fructe si carne de porc


Romania a solicitat luni, la reuniunea Consiliului Ministrilor Agriculturii de la Bruxelles, sprijin comunitar pentru trei sectoare importante si anume lapte, legume-fructe si carne de porc, informeaza Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat remis AGERPRES.

alimente11Romania a solicitat luni, la reuniunea Consiliului Ministrilor Agriculturii de la Bruxelles, sprijin comunitar pentru trei sectoare importante si anume lapte, legume-fructe si carne de porc, informeaza Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat remis AGERPRES.

La reuniunea de la Bruxelles, care a avut pe agenda doua subiecte de mare interes: evolutia situatiei pietelor si proiectul de regulament cu privire la posibilitatea statelor membre de a restrictiona sau de a interzice utilizarea produselor alimentare si furajelor modificate genetic pe teritoriul lor, Romania a fost reprezentata de secretarul de stat In Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu.

'Interventia Romaniei privind evolutia pietei a evidentiat trei importante sectoare pentru care se solicita sprijin comunitar: lapte, legume-fructe si carne porc. Romania a subliniat necesitatea acordarii de compensatii pentru pierderile de venit, mai ales in situatia operatorilor afectati indirect, care nu au fost sprijiniti nici in 2014 cand s-a instituit embargoul. In plus, fenomenele meteorologice extreme - seceta, grindina - din 2015, inclusiv din Romania, agraveaza si mai mult situatia In sectoarele respective', se mentioneaza In comunicat.

O alta solicitare a tarii noastre a vizat redirectionarea fluxurilor comerciale catre tari terte pentru produsele supuse embargoului - prin introducerea restituirilor la export.

'In sectorul laptelui, este necesara adoptarea unei masuri urgente in baza prevederilor privind perturbarea pietei - demnitarul roman solicitand finantare comunitara compensatorie. Pretul de achizitie a inregistrat o scadere, afectand inclusiv crescatorii cu ferme de marime medie. Romania este semnatara a solicitarii statelor Visegrad referitoare la situatia Ingrijoratoare din sectorul laptelui - aflata pe agenda Consiliului', se mai spune In comunicat.

Un alt produs important pentru care Romania a solicitat adoptarea unor masuri menite sa permita echilibrarea cererii cu oferta, este sectorul zahar.

'In situatia actuala, masurile prevazute de PAC nu sunt suficiente pentru a ajuta efectiv producatorii si procesatorii, fiind necesara identificarea unor solutii legate de stocare privata, export In afara cotei si utilizarea taxei de productie (12 euro/tona) pentru finantarea acestui sector', precizeaza comunicatul MADR.

Pentru facilitarea dialogului la al doilea subiect de interes, Presedintia luxemburgheza a pregatit un chestionar fata de care Romania s-a pozitionat In sensul necesitatii realizarii de catre Comisie a unor scenarii care sa evalueze posibilele consecinte pe care le-ar avea intreruperea lanturilor de aprovizionare cu proteina vegetala modificata genetic asupra pietei unice.

In opinia reprezentantilor MADR, studiile stiintifice trebuie sa prevaleze si orice legislatie de acest tip ar trebui sa ofere criterii clare si obiective, pe baza carora operatorii pot agrea modul de fundamentare a deciziei de restrictionare sau de interzicere a utilizarii produselor alimentare si furajelor modificate genetic pe teritoriul lor.



Poti fi interesat si de