Reducerea TVA la alimente a fost benefica; preturile au scazut, in medie, cu 8,2%

Reducerea TVA la alimente a fost benefica; preturile au scazut, in medie, cu 8,2%


Preturile la marfurile alimentare au scazut, in medie, cu 8,2% de la momentul aplicarii reducerii TVA de la 24% la 9%, iar valoarea marfurilor alimentare disponibile pe piata a crescut pana la 11,5 miliarde de euro, in primele sase luni din 2015, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

alimenPreturile la marfurile alimentare au scazut, in medie, cu 8,2% de la momentul aplicarii reducerii TVA de la 24% la 9%, iar valoarea marfurilor alimentare disponibile pe piata a crescut pana la 11,5 miliarde de euro, in primele sase luni din 2015, a declarat, marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa.

"Ar trebui subliniat si ultimul raport pe care l-a dat publicitatii Institutul National de Statistica cu privire la preturi. Sigur ca inca nu avem o analiza de la Consiliul Concurentei. Cel mai probabil o vom avea in luna august, din cate am inteles, dar cred ca sunt relevante cifrele de la statistica disponibile pe luna iulie si care arata foarte clar ca, in urma aplicarii reducerii TVA de la 24% la 9%, preturile au scazut in medie cu 8,2% la marfurile alimentare, in luna iunie 2015, fata de luna mai 2015. De asemenea, comparativ cu luna iunie din 2014, preturile au scazut cu 6,4%. Este un semnal extrem de important care s-a dat. Mai mult decat atat, valoarea marfurilor alimentare disponibile pe piata, in primele sase luni din 2015, a crescut la 11,5 miliarde de euro fata de 10 miliarde de euro, in aceeasi perioada a anului trecut. Sunt cifre importante, care certifica faptul ca reducerea TVA la marfurile alimentare a fost o masura benefica", a afirmat Constantin.

In alta ordine de idei, seful de la Agricultura a afirmat ca, pana pe 10 iulie, au fost primite 942.000 de cereri integrate din partea fermierilor pentru acordare de sprijin pe suprafata.

"S-a incheiat campania de primiri de cereri la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in data de 10 iulie. Anul acesta, s-au primit cereri de la 942.000 de fermieri, cu o suprafata solicitata de 9,53 milioane de hectare, comparativ cu anul trecut, cand s-au inregistrat 9,8 milioane de hectare, deci 96% din suprafata care s-a solicitat in 2014, a spus Daniel Constantin.

In ceea ce priveste stadiul campaniei de recoltat, oficialul MADR a precizat ca, la grau, procentajul este, in prezent, de aproape 50%, in timp ce la rapita gradul de recoltare ajunge la 87%.

"Suntem in momentul de fata in plina campanie de recoltat. In ceea ce inseamna campania de recoltat a grauluisuntem la 47%, la rapita suntem la 87% din suprafata totala recoltata. De asemenea, la orzoaica de primavara, avem 92,8%, la orzoaica de toamna 81%, la orz 94,5%', a spus ministrul Agriculturii. (sursA: AGERPRES)



Poti fi interesat si de