UE se confrunta inca cu un surplus mare de carne de porc

UE se confrunta inca cu un surplus mare de carne de porc


Familia lui Soren Sondergaard creste porci in Danemarca de 138 de ani, iar 2015 se dovedeste a fi unul dintre cei mai slabi ani pentru ca, la fel ca si ceilalti producatori din Europa, Sondergaard inregistreaza pierderi din cauza unui surplus neasteptat de carne de porc la nivelul Uniunii Europene, transmite Bloomberg.

porci viiFamilia lui Soren Sondergaard creste porci in Danemarca de 138 de ani, iar 2015 se dovedeste a fi unul dintre cei mai slabi ani pentru ca, la fel ca si ceilalti producatori din Europa, Sondergaard inregistreaza pierderi din cauza unui surplus neasteptat de carne de porc la nivelul Uniunii Europene, transmite Bloomberg.

Dupa ce Rusia, cel mai mare cumparator de carne de porc din UE, a interzis importurile de produse agroalimentare occidentale, preturile la carnea de porc sunt cu 16% mai mici decat erau in urma cu un an. In Danemarca, unde numarul porcilor este de trei ori mai mare decat populatia tarii, Sondergaard ar putea pierde 100.000 de euro de pe urma celor 30.000 de animale pe care le creste in acest an.

'Este o situatia dramatica pentru micile ferme, cum este si a noastra. Exista multe ferme in Danemarca nevoite sa isi inchida portile', a declarat Soren Sondergaard.

UE este cel mai mare exportator mondial de carne de porc. Anul trecut, productia UE a fost de 22,4 milioane de tone, dubla fata de cea din SUA, al doilea mare exportator mondial, arata datele Departamentului american alAgriculturii. Chiar daca un euro mai slab va ajuta exporturile blocului comunitar, in special in Asia, preturile sunt la un nivel scazut pentru ca noii clienti nu sunt interesati de aceleasi produse din carne ca si rusii.

In consecinta, a aparut un excedent de grasime si untura de porc, din care o parte merge catre utilizatorii industriali, inclusiv la producatorii de alimente pentru animalele de companie, care platesc, insa, un pret mult mai mic, a declarat Jens Hansen, purtator de cuvant la cel mai mare procesator european de carne de porc, Danish Crown A/S.

In plus, cresterea costurilor cu hrana animalelor face ca multe ferme sa fie neprofitabile, sustine Albert Vernooij, analist la Rabobank International.

"Pe teritoriul UE, preturile la porc sunt, in general, mult sub costul total al productiei", a declarat Stephen Howarth, specialist de piata la Agriculture & Horticulture Development Board din Kenilworth, Marea Britanie.

In luna ianuarie 2014, Rusia a interzis importurile de carne de porc din UE, dupa descoperirea unor cazuri de febra porcina in tari precum Polonia si Lituania. In luna august a anului trecut, Moscova a introdus un al doilea embargo, de data aceasta fata de produsele agroalimentare din UE si SUA, ca reactie la sanctiunile occidentale pentru rolul Rusiei in criza din Ucraina. Aceasta dupa ce, in 2013, Rusia a fost responsabila pentru 24% din exporturile totale de carne de porc ale UE, evaluate la 1,4 miliarde de euro.

O veste buna este ca deprecierea euro a condus la cresterea exporturilor spre clientii din Asia. In primele patru luni ale acestui an, livrarile spre China si Coreea de Sud au crescut cu peste 25%, iar Taiwanul si-a dublat achizitiile din UE. Problema este ca asiaticii nu vor partile cu grasime care sunt utilizate la productia de carnati, de care erau interesati clientii din Rusia, astfel ca valoarea carcaselor de porc a scazut.

Potrivit Comisiei Europene, la inceputul lunii iulie, carcasele de porc se vindeau, in medie, cu 1,49 euro/kilogram, fata de 1,78 euro/kilogram in urma cu un an. Albert Vernooij, analist la Rabobank International, estimeaza ca preturile vor ramane la un nivel scazut pana la finele anului.



Poti fi interesat si de