Fermierii francezi au blocat drumurile spre orasul Caen

Fermierii francezi au blocat drumurile spre orasul Caen


Fermierii francezi au blocat, luni, drumurile spre orasul Caen, nord-vestul Frantei, pentru a protesta fata de scaderea preturilor la carne si lapte, ceea ce l-a determinat pe ministrul francez al Agriculturii sa-i invite la discutii, transmite Reuters.

fermieri dangerFermierii francezi au blocat, luni, drumurile spre orasul Caen, nord-vestul Frantei, pentru a protesta fata de scaderea preturilor la carne si lapte, ceea ce l-a determinat pe ministrul francez al Agriculturii sa-i invite la discutii, transmite Reuters.

Producatorii francezi de carne si lapte sunt in criza, ca urmare a stagnarii cererii internationale, din cauza efectelor combinate ale embargolui impus de Rusia pentru produsele alimentare occidentale, ale incetinirii cererii chineze si a ofertelor mai ieftine venite din partea altor state membre ale Uniunii Europene.

Fermierii au blocat cele patru drumuri principale de acces in Caen inca de duminica seara cu aproximativ 300 de tractoare si masini agricole, inclusiv camioane pline cu moloz si balegar. Protestarii au refuzat sa mute tractoarele luni dimineata si, in plus, au impiedicat masinile sa iasa sau sa intre in oras si au blocat accesul camioanelor in port.

De mai multe luni incercam sa atragem atentia autoritatilor fata de criza cu care se confrunta fermierii. In mod clar, nu am fost auziti, a declarat liderul sindicatului FDESA, Sebastien Debieu.

Protestarii cer sa-l intalneasca pe ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, inainte sa ridice baricadele. Ministrul a promis ca se va intalni joi cu fermierii, dupa ce va primi un raport de la un mediator desemnat pentru a analiza neintelegerile dintre fermieri, procesatori si distribuitori pe tema preturilor platite fermierilor de industria carnii.

Intr-un interviu acordat vineri cotidianului Le Parisien, Stephane Le Foll a declarat ca intre 22.000 si 25.000 de crescatori de animale, adica aproximativ 10% din numarul total, sunt in pragul falimentului. In replica, presedintele Frantei, Francois Hollande a cerut o majorare a preturilor platite fermierilor.



Poti fi interesat si de