Germania critica atacurile agricultorilor francezi si cere respectarea pietei unice

Germania critica atacurile agricultorilor francezi si cere respectarea pietei unice


Ministrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a criticat miercuri barajele agricultorilor francezi si a cerut respectarea pietei unice, transmite AFP.

barajeMinistrul german al agriculturii, Christian Schmidt, a criticat miercuri barajele agricultorilor francezi si a cerut respectarea pietei unice, transmite AFP.
Astfel de baraje nu sunt ceva normal, cu tot respectul datorat exprimarii protestului, a declarat Schmidt, intr-un interviu la postul de radio Deutschlandfunk.

Ne aflam in piata unica si ea trebuie respectata, a insistat oficialul german.

Producatorii francezi, mai ales de carne si de lapte, sunt mobilizati de peste o saptamana pentru a protesta fata de preturile prea scazute, manifestatiile transformandu-se in baraje rutiere si deturnari de camioane straine, mai ales la frontiera germana.

In acelasi interviu, ministrul Schmidt a respins acuzatiile de dumping social lansate in ultima saptamana fata de agricultura din tara sa, unde exploatatiile si abatoarele gigant functioneaza cu mana de lucru ieftina din Europa de Est. Nu este nimic adevarat. Problema este mai degraba de a sti daca esti competitiv. As sfatui economia franceza sa se examineze ea insasi si sa nu priveasca in alta parte, a declarat Christian Schmidt.

Presedintele francez Franois Hollande le-a promis agricultorilor un plan de urgenta, iar ministrul agriculturiiStphane Le Foll a obtinut vinerea trecuta un acord intre producatori, procesatori si distribuitori, vizand asigurarea unui pret minim la lapte si 'favorizarea productiei franceze'.

Anuntul a provocat iritare in Germania, federatia din industria laptelui MIV adresandu-se luni Comisiei Europene pentru a denunta acest favoritism, in conditiile in care fermierii germani sufera la randul lor de pe urma scaderii preturilor, mai ales din cauza embargoului Rusiei asupra produselor alimentare, a reducerii cererii in China si a presiunii marilor distribuitori.



Poti fi interesat si de