Cu 400 milioane lei mai mult la buget dupa reducerea TVA la alimente

Cu 400 milioane lei mai mult la buget dupa reducerea TVA la alimente


Reducerea TVA la 9% la produsele alimentare a adus la buget 900 de milioane de lei in luna iunie, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

bani romanestiReducerea TVA la 9% la produsele alimentare a adus la buget 900 de milioane de lei in luna iunie, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

"Impactul bugetar estimat pentru luna iunie a fost de 500 de milioane de lei. Nu numai ca cifrele acopera acest gol, dar avem un plus de 400 de milioane de lei pentru luna iunie. Suma de 900 de milioane de lei arata ca masura a fost binevenita, ceea ce indica faptul ca si celelalte masuri din Codul Fiscal vor avea acelasi efect", a explicat Teodorovici.

Potrivit acestuia, raportat la luna iunie 2014, diferenta de incasari este de 60 de milioane de lei, in plus.

"Este o crestere substantiala si nu avem motive sa credem ca acest impact nu va continua", a precizat ministrul de resort.

Taxa pe Valoare Adaugata (TVA) s-a redus de la 1 iunie 2015 de la 24% la 9% pentru toate categoriile de produse alimentare. Conform normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta s-a aplicat la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne si organe comestibile, pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice, cu exceptia pestilor ornamentali vii, lapte si produse lactate, oua de pasari, miere naturala, alte produse comestibile de origine animala, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care au beneficiat de o cota redusa de TVA se afla cojile de citrice sau de pepeni, cafeaua, ceaiul, matele si mirodeniile, cerealele, cu exceptia celor destinate insamantarii, produsele industriei moraritului, maltul, inulina, glutenul de grau, semintele si fructele oleaginoase, semintele si fructele diverse, plantele industriale sau medicinale, paiele, furajele, grasimile si uleiurile de origine animala sau vegetala, grasimile alimentare prelucrate, preparatele din carne, din peste sau din crustacee, din moluste ori din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% au beneficiat si zaharurile si produsele zaharoase, cacao si preparatele din cacao, preparatele pe baza decereale, de faina sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante, bauturile de otet, reziduurile si deseurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rasini si alte seve si extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizata ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice si organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotararii privind modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cota redusa de TVA de 9% s-a aplicat pe tot lantul economic de la productie pana la vanzarea catre consumatorul final de catre toti furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producatori sau comercianti.



Poti fi interesat si de