Cresteri de pana la 25% pe zona de procesare a carnii, in urma reducerii TVA

Cresteri de pana la 25% pe zona de procesare a carnii, in urma reducerii TVA


Reducerea Taxei pe Valoarea Adaugata de la 24% la 9% la produsele alimentare a determinat cresteri de pana la 25% pe zona de procesare a carnii in acest an fata de anul trecut, cele mai mari fiind la specialitati, cum ar fi salamul crud uscat, iar cele mai mici in aria produselor ieftine, de tipul parizerului sau al carnatilor, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis, intr-o conferinta de presa.

timis calitateReducerea Taxei pe Valoarea Adaugata de la 24% la 9% la produsele alimentare a determinat cresteri de pana la 25% pe zona de procesare a carnii in acest an fata de anul trecut, cele mai mari fiind la specialitati, cum ar fi salamul crud uscat, iar cele mai mici in aria produselor ieftine, de tipul parizerului sau al carnatilor, a declarat, marti, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis, intr-o conferinta de presa.

'Fata de luna mai, cresterea la salamuri crud-uscate a fost de 14,9% in luna iunie si de 25,8% in luna iulie, in timp ce la salam a fost de 5,7% in luna iunie fata de luna mai si de 14,1% in iulie fata de mai. De asemenea, la specialitati, s-a inregistrat o crestere de 6,3% in luna iunie fata de luna mai si de 13,7% in iulie fata de mai. La modul general, reducerea TVA de la 24% la 9% la produsele alimentare a determinat cresteri de pana la 25% pe zona de procesare carne in acest an fata de anul trecut', a afirmat Radu Timis.

Potrivit acestuia, la bugetul de stat vor intra din ce in ce mai multi bani in urma reducerii TVA, pe masura ce comportamentul jucatorilor din piata se va schimba.

'In momentul in care jucatorii din piata isi vor schimba comportamentul, la bugetul de stat vor intra din ce in ce mai multi bani in urma reducerii TVA. De asemenea, efectele reducerii TVA se vor vedea si in obtinerea unei industrii consolidate si intr-un consum mai mare in randul populatiei. Bilantul adevarat al acestei masuri se va vedea peste sase luni, cand ne asteptam la rezultate foarte bune, la momentul de fata vorbind de rezultate bune', a adaugat presedintele ARC.

Acesta a mentionat, totodata, ca domeniul carnii de porc a avut cel mai mult de suferit in urma scaderii preturilor la aceasta categorie de produse.

'Au scazut preturile la lactatele la vanzare, insa pretul materiei prime a scazut si mai mult si, ca atare, crescatorii de vacisunt foarte afectati. Cu toate acestea, industria carnii de porc a avut cel mai mult de suferit in urma scaderii preturilor de vanzare, fenomen accentuat de embargoul impus de Rusia la importurile de produse agroalimentare occidentale', a explicat Timis.



Poti fi interesat si de