Producatorii agricoli cer sprijinul Ministerului Agriculturii pentru compensarea pierderilor cauzate de seceta

Producatorii agricoli cer sprijinul Ministerului Agriculturii pentru compensarea pierderilor cauzate de seceta


Federatia Nationala Pro Agro a solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sprijin in instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producatorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de conditii climatice nefavorabile din anul 2015. Aceasta solicitare vine in contextul in care seceta pedologica sI atmosferica instalata a condus la reducerea rezervei de apa din sol.

seceta 0Federatia Nationala Pro Agro a solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sprijin in instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea producatorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de conditii climatice nefavorabile din anul 2015. Aceasta solicitare vine in contextul in care seceta pedologica sI atmosferica instalata a condus la reducerea rezervei de apa din sol.

Aceasta situatie va duce la reducerea substantiala a productiilor pentru culturile infiintate in primavara acestui an, generand fermierilor pierderi importante de venit.

Scopul demersului este acela de a compensa pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv secetei. Beneficiarii sunt cei care exploateaza terenuri agricole in calitate de proprietari, arendasi, concesionari, asociatii, administratori in cadrul asociatiilor in participatiune, locatari, grupuri de producatori, cooperative agricole, spun reprezentantii Pro Agro.

Cat nu exista un alt mecanism de elimi nare a riscurilor din agricultura aceasta masura de ajutor de stat poate sa rezolve, in parte, problema generate de seceta pedologica si atmosferica din acest an, spune Emil Dumitru, prese dintele Federatiei Nationale Pro Agro.

Aceasta schema de ajutor de stat trebuie pusa in aplicare in regim de urgenta, apreciaza reprezentantii Pro Agro, ca plata sprijinului financiar aferent sa se faca intr un termen rezonabil.



Poti fi interesat si de