Codul Fiscal ramane in forma adoptata de Parlament

Codul Fiscal ramane in forma adoptata de Parlament


Codul Fiscal va ramane in forma aprobata de Parlament, pentru ca o aplicare graduala a masurilor prevazute nu va avea efectul scontat in economie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul unei conferinte de presa.

cod fiscalCodul Fiscal va ramane in forma aprobata de Parlament, pentru ca o aplicare graduala a masurilor prevazute nu va avea efectul scontat in economie, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, in cadrul unei conferinte de presa.

Cred ca acest Cod Fiscal va ramane in forma deja adoptata de catre Parlament. Nu vad ce altfel de discutii ar mai putea sa fie pe masuri. Nu vad neaparat care ar fi efectul puternic al aplicarii treptate a unor masuri. Eu sunt pentru a produce in economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru ca, altfel, o amagire a aplicarii treptate a unor astfel de masuri nu ar produce efectele scontate, a explicat Teodorovici.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu,a declarat recent ca masurile cuprinse in Codul Fiscal ar trebui aplicate gradual pentru a fi mai usor asimilate de economie. Ministrul Finantelor a precizat, insa, ca va avea o noua discutie cu guvernatorul bancii centrale, cat de curand, pentru a-i prezenta inca odata argumentele Ministerului de Finante in sustinerea actualului set de masuri din Codul Fiscal.

Cred ca uneori ar trebui sa gandim dincolo de logica matematica a unor astfel de calcule. Economia, este adevarat ca uneori trebuie sa tina cont si de modele, formule si astfel de abordari, dar poate, mai ales in cazul Romaniei care este o economie atipica, avem nevoie de masuri indraznete, a explicat ministrul Finantelor. Acesta sustine ca se va efectua o analiza mai detaliata a Codului Fiscal, care va fi prezentata in Parlament.

Este normal sa facem acest lucru, nu doar pentru ca ne cere Parlamentul sau o alta structura, ci pentru ca vrem sa facem o prezentare mult mai detaliata pentru toti cei care asteapta acest Cod Fiscal, a mai spus Teodorovici. In opinia sa, din noua analiza va reiesi ca impactul de runda intai estimat va fi chiar mai mic decat se credea anterior.

V-am dat doua exemple din care reiese clar ca impactul estimat a fost mai mic decat cel real (reducerea CAS cu 5 puncte de la 1 octombrie 2014 sI reducerea TVA la alimente la 9% n.r.). Legat de impactul celorlalte masuri din Codul Fiscal, abordarea mea este una pozitiva si nu neaparat optimista, dar nu am motive sa cred ca intregul pachet nu va produce cel putin impactul anticipat pentru 2016, in sensul de venituri la bugetul de stat. Asa cum vis-a-vis de impactul negativ in prima runda de aplicare, chiar cred ca si de aceasta data acesta va fi mai mic, a subliniat ministrul.

Potrivit sefului MFP, reducerea CAS avea initial un impact estimat de 5 miliarde de lei si in final a avut un impact de doar 3,5 miliarde de lei.

In privinta temerilor potrivit carora aceste masuri nu vor putea fi sustinute si va fi nevoie sa se revina asupra lor, Teodorovici a spus ca in niciun caz nu se va reveni asupra acestora, dar se vor gasi masuri compensatorii la momentul respectiv.



Poti fi interesat si de