Presedintele FCBR, Claudiu Franc: O vaca se vinde cu 500 de lei

Presedintele FCBR, Claudiu Franc: O vaca se vinde cu 500 de lei


Crescatorii de vaci din Romania au solicitat sprijinul deputatilor din Comisia de agricultura, dar si ministrului de resort, pentru sectorul zootehnic si pe filiera laptelui, intrucat seceta a lovit si in acest sector, iar din cauza lipsei de furaje s-a ajuns ca in tara o vaca sa se vanda cu doar 500 de lei, cat dam pe o pereche de pantofi.

46Crescatorii de vaci din Romania au solicitat sprijinul deputatilor din Comisia de agricultura, dar si ministrului de resort, pentru sectorul zootehnic si pe filiera laptelui, intrucat seceta a lovit si in acest sector, iar din cauza lipsei de furaje s-a ajuns ca in tara o vaca sa se vanda cu doar 500 de lei, cat dam pe o pereche de pantofi.

Vreau sa aduc cateva semnale din teritoriu pentru ca ceea ce se intampla, cel putin in sectorul vacii, si cu predilectie in zone din Moldova si in judetele Arad si Timis....colegii de acolo sunt disperati! Sunt pusi in situatia sa-si lichideze efectivele din lipsa de furaje. Din pacate, toti crescatorii de animale, care suntem si cultivatori de teren, pentru ca nu se poate altfel, producem anul acesta scump, prost, pentru ca furajul nu este calitativ si este foarte putin. Vreau sa va atrag atentia ca in tara o vaca se vinde cu 500 de lei. Atentie! 500 de lei! Ajungem inca un pic si dam o vaca pentru o pereche de pantofi!, a declarat, Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR), in Comisia de Agricultura din Camera.

Acesta a precizat ca exista riscul ca ajutoarele identificate la Ministerul Agriculturii pentru sectorul laptelui si pentru crescatorii de bovine sa vina prea tarziu, iar refacerea efectivelor de bovine este o chestiune lunga de timp, de peste 5 ani de zile.

Necazul este ca pretul la lapte este de 50 de bani, vaca 500 de lei si, chiar daca vom reveni la ajutoarele identificate la Ministerul Agriculturii, acestea sa nu vina prea tarziu si sa nu mai avem la cine le da. A reface efectivul de bovine care este si asa intr-o cadere libera este o chestiune foarte lunga de timp, de peste 5 ani de zile. De aceea, va rog in modul cel mai serios sa punem umarul si sa vedem ce facem in acest sector ca sa il putem salva si sa il aducem pe linia de plutire, a subliniat Franc.

De asemenea, reprezentantul crescatorilor de vaci din Romania a mai atras atentia ca pretul laptelui la poarta fermei a scazut in ultimul an cu procente intre 33,3% si 48,8%, iar aceasta reducere nu s-a vazut si la raft, in pofida reducerii TVA.

Din aprilie 2014 pana in aprilie 2015, pe documente, pe contracte semnate de fermieri cu procesatorii din Romania, pretul la poarta fermei a scazut intre 48,8% pana la 33,3% la anumiti fermieri, indiferent de marimea fermei. Ori eu nu am vazut o reducere la raft nici dupa reducerea TVA. Nu ar fi nicio problema daca toate aceste profituri s-ar intoarce in mod just in bugetul statului, dar va atrag atentia: peste 40% din piata laptelui este la negru. A disparut directia de cota, nu mai este nimeni in Romania care sa nregistreze productia de lapte. Ce vom raporta n aprilie la Uniunea Europeana? Pe ce vom cere despagubiri? Ati facut legea contractarii laptelui in Romania si nu o aplica nimeni, nu o urmareste nimeni! Cati procesatori din Romania au incheiat contracte cu producatorii pe minimum 6 luni, asa cum spune legea?! Cred ca puteti sa sensibilizati institutiile statului sa intre in actiune si sa verifice ce se intampla in piata laptelui din Romania, s-a adresat deputatilor Claudiu Franc.

La finalul discutiilor din Comisie, ministrul Agriculturii a anuntat ca se vor acorda despagubiri si crescatorilor de animale, nu doar in sectorul vegetal, dar numai dupa ce se va face si in acest sector o analiza.

Sunt afectati de seceta si cei din zootehnie si vom face si acolo o analiza in perioada urmatoare din punct de vedere al furajelor pe care le folosesc pentru hrana animalelor. Fiind furaje mai putine, sigur ca sunt mai scumpe in acest an si din acest punct de vedere sunt afectati, a subliniat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.



Poti fi interesat si de