Fermierii vor primi 500 milioane euro de la Comisia Europeana

Fermierii vor primi 500 milioane euro de la Comisia Europeana


Comisia Europeana a anuntat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermieri, in special pentru producatorii de lapte, cu ocazia consiliului ministrilor Agriculturii convocat la Bruxelles, pentru a raspunde la criza prin care trece in prezent sectorul agricol.

ceComisia Europeana a anuntat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermieri, in special pentru producatorii de lapte, cu ocazia consiliului ministrilor Agriculturii convocat la Bruxelles, pentru a raspunde la criza prin care trece in prezent sectorul agricol.

Acest pachet va permite ca 500 de milioane de euro din fondurile UE sa fie distribuite imediat in beneficiul fermierilor. Raspunsul demonstreaza ca Executivul isi ia in serios responsabilitatile fata de fermieri si este pregatit sa ii sprijine cu fonduri adecvate, a declarat vice-presedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

Potrivit propunerilor Comisiei, cea mai mare parte a acestui pachet urmeaza sa fie furnizata catre toate statele membre sub forma unor anvelope pentru sprijinirea sectorului laptelui. Atunci cand va stabili modul in care vor fi impartite ajutoarele, Comisia se va asigura ca acestea sunt distribuite in mod corect, tintite si eficiente, in special in acele state membre ai caror fermieri au avut cel mai mult de suferit de pe urma evolutiilor de pe piata, a informat Executivul european intr-un comunicat de presa.

Mai multe mii de producatori de lapte si carne de porc au protestat luni pe strazile din Bruxelles, pe fondul reuniunii ministrilor agriculturii din tarile membre. Embargoul rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova in replica la sanctiunile adoptate de UE dupa criza ucraineana, apasa greu asupra pietelor, in conditiile in care Rusia era destinatia a 10% din exporturile agricole din UE. La randul ei, piata laptelui sufera din cauza unei supraproductii la nivel mondial. Pe langa lipsa pietei din Rusia, cererea scazuta din China si cresterea productiei in cadrul UE dupa eliminarea cotelor de lapte la 31 martie au creat un dezechilibru.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, impreuna cu secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, George Turtoi, au participat, luni, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene.



Poti fi interesat si de