Boala limbii albastre revine in Romania


Boala limbii albastre a revenit in Romania, dupa ce, in ultimele luni, nu s-a inregistrat niciun caz nou, transmite site-ul thecattlesite.com. Trei vite din Bobulesti, judetul Botosani, au semne clinice de contaminare cu virusul BTV - boala limbii albastre - pentru prima data din semestrul doi din 2014.

vacile1Boala limbii albastre a revenit in Romania, dupa ce, in ultimele luni, nu s-a inregistrat niciun caz nou, transmite site-ul thecattlesite.com. Trei vite din Bobulesti, judetul Botosani, au semne clinice de contaminare cu virusul BTV - boala limbii albastre - pentru prima data din semestrul doi din 2014.

In perioada august - decembrie 2014, Romania s-a confruntat cu numeroase cazuri de animale infectate cu acest virus, dar notificarea din Botosani este prima din acest an, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE). Autoritatile au adoptat masuri pentru a reduce deplasarea animalelor in apropierea zonelor unde s-au depistat animale infectate.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Baiculescu, declara in aprilie, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca Romania poate controla si elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegatoare pe o perioada de trei ani.

Acesta afirma ca in prezent se lucreaza la o strategie privind controlul si eradicarea acestei boli, in care vor fi identificate si prevazute toate resursele financiare necesare.

Au fost deja facute demersurile catre Uniunea Europeana, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, insa pentru cofinantarea programului de vaccinare impotriva virusului bolii Bluetongue trebuie sa finalizam analiza ca sa vedem cat ne mai trebuie pentru a putea realiza vaccinarea, a mentionat Dumitru Baiculescu.

Boala limbii albastre este produsa de un virus, care afecteaza rumegatoarele si se transmite doar prin intepatura unor insecte hematofage si nu prin contact direct intre animale.

Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sanatatea omului.



Poti fi interesat si de