Ferme de carantina pentru eliminarea suspiciunii de boala limbii albastre

Ferme de carantina pentru eliminarea suspiciunii de boala limbii albastre


Romania va avea ferme de carantina autorizate pentru animale,in vederea eliminarii suspiciunii de boala limbii albastre, din cauza careia exporturile romanesti de animale vii au fost restrictionate inca din 2014, informeaza Camera de Comert a Romaniei in Italia (CCIRO Italia).

carantinaRomania va avea ferme de carantina autorizate pentru animale,in vederea eliminarii suspiciunii de boala limbii albastre, din cauza careia exporturile romanesti de animale vii au fost restrictionate inca din 2014, informeaza Camera de Comert a Romaniei in Italia (CCIRO Italia).

Decizia a fost luata in cadrul unei intalniri organizata recent, la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), intre oficiali CCIRO Italia si reprezentanti ai crescatorilor romani, importatorilor italieni si autoritatilor sanitar-veterinare din cele "(...) a fost convenit un parcurs eficient pentru carantinarea animalelor, in vederea reluarii exporturilor. In acest sens, vor fi autorizate ferme de carantina pentru eliminarea suspiciunii de boala limbii albastre, din cauza careia exporturile romanesti de animale vii au fost restrictionate inca din 2014. Este incredibil ca, pana in septembrie 2015, nu a fost autorizata inca nicio structura de carantina, pentru aplicarea articolelor 3 si 4 din Regulamentul CE 1266/2007 care prevad modalitatea de depasire a restrictiilor in conditiile existentei suspiciunii de boala limbii albastre, se noteaza in comunicatul citat.

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP), membra a Federatiei Nationale Pro Agro si a Uniunii Europene de Comert cu Animale Vii si Carne (UECBV), a anuntat ca fermierii asociati vor urma imediat procedura de autorizare ca ferme de carantina, pentru a putea indeplini cererile societatilor interesate in achizitionarea de bovine de carne.

Boala limbii albastre, depistata in mai multe localitati din Romania, afecteaza in special ovinele, dar si bovinele si caprele. Din cauza acestei boli, exportul animalelor vii in Uniunea Europeana a fost restrictionat.

Conform Regulamentului CE 1266/2007, exporturile de animale vii pot fi facute daca acestea stau in carantina un anumit interval de timp, dupa care sunt supuse testelor de boala, iar testele au rezultat negativ.



Poti fi interesat si de