Parteneriat intre Romania si Olanda pentru cresterea productiei de lapte

Parteneriat intre Romania si Olanda pentru cresterea productiei de lapte


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat lansarea unu parteneriat intre Romania si Olanda prin care se urmareste cresterea productiei locale de lapte de vaca, destinat procesarii, la 2,5 milioane de tone anual pana in 2020, de 2,5 ori mai mult fata de anul trecut.

olanda rMinisterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a anuntat lansarea unu parteneriat intre Romania si Olanda prin care se urmareste cresterea productiei locale de lapte de vaca, destinat procesarii, la 2,5 milioane de tone anual pana in 2020, de 2,5 ori mai mult fata de anul trecut.

Este un proiect pe care am discutat de foarte mult timp si ma bucur ca a ajuns intr-un anumit stadiu de dezvoltare. Insa eu sper sa nu facem doar un proiect, ci o strategie de dezvoltare a sectorului de lapte din Romania", a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, cu ocazia lansarii proiectului.

El a mai spus ca producatorii de lapte, atat romani cat si olandezi, sunt obligati sa plateasca pentru o criza financiara pe care nu au provocat-o si de aceea, la nivelul Uniunii Europene, ar trebui sa existe mecanisme europene pentru probleme europene.

In plus, reprezentantul MADR a ridicat si problema comertului cu cereale si oleaginoase in bazinul Marii Negre, care este strans legat de sectorul animalelor. Avem o situatia atipica, cu jucatori mari din Ucraina, Rusia si Turcia care nu respecta regulile jocului, de buna practica agricola", a subliniat Botanoiu, reclamand faptul ca acei jucatori beneficiaza de subventii care pun in dezavantaj firmele romanesti.

Oficialul guvernamental a mai atras atentia asupra faptului ca produsele din Romania, carne si lapte, se vand la preturi sub costul de productie si aceasta situatie nu mai poate continua, pe de o parte din cauza faptului ca legislatia nu permite, iar pe de alta parte firmele nu mai pot rezista pe piata.

Botanoiu a vorbit si despre necesitatea unor instrumente si mecanisme europene care sa puna la dispozitia producatorilor sume de bani necesare pentru promovarea produselor si patrunderea pe noi piete de desfacere.

Proiectul dintre Romania si Olanda in domeniul laptelui promoveaza fermele de familie, ca solutie pentru dezvoltarea lantului romanesc de productie, procesare si vanzare a laptelui. Pentru inceput, va fi implementat in mai multe ferme din Transilvania, care, beneficiind de experienta olandeza, vor fi sprijinite sa isi dezvolte afacerea si sa obtina, cu costuri minime, un lapte de cea mai buna calitate.

In Romania, potrivit datelor Institutului National de Statistica /INS/, unitatile procesatoare au colectat, in 2014, de la exploatatiile agricole si centrele de colectare, 995.375 tone lapte de vaca, in crestere cu 12,8% fata de anul anterior. Pe de alta parte, cantitatea de lapte brut importat a scazut de la 96.105 tone, in anul 2013, la 76.723 tone, in anul 2014 (20,2%).



Poti fi interesat si de