Unanimitate in Parlament pentru Achim Irimescu la agricultura

Unanimitate in Parlament pentru Achim Irimescu la agricultura


Ministrul propus pentru preluarea portofoliuluiAgriculturiisi Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului in noul Cabinet Dacian Ciolos. Cele doua comisii au 46 de membri, dintre care 35 sunt deputati si 11 senatori, dar la vot au participat 40 de parlamentari. Parlamentarii au avizat in unanimitate numirea lui Achim Irimescu pentru functia de ministru al agriculturii.

irimescuMinistrul propus pentru preluarea portofoliuluiAgriculturiisi Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului in noul Cabinet Dacian Ciolos. Cele doua comisii au 46 de membri, dintre care 35 sunt deputati si 11 senatori, dar la vot au participat 40 de parlamentari. Parlamentarii au avizat in unanimitate numirea lui Achim Irimescu pentru functia de ministru al agriculturii.

Achim Irimescu ocupa, in prezent, functia de ministru - consilier in cadrul Reprezentantei permanente a Romaniei la Bruxelles si este seful sectiei Agricultura, reprezentant al Romaniei in Comitetul SpecialAgricol.Acesta a fost secretar de stat in MinisterulAgriculturiiin perioada mai 2012 - februarie 2014. Irimescu este doctor in economie agrara, iar din 1998 si pana a preluat postul de secretar de stat laMADRa fost seful sectiei Agricultura, Pescuit si Dezvoltare Rurala al Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

"Prioritatea numarul unu la nivelul MinisteruluiAgriculturiipentru anul viitor este aplicarea PoliticiiAgricoleComune (PAC) si a Politicii Comune de Pescuit. Pe langa aspectele legislative o mare problema este cea a absorbtiei. S-a avansat foarte mult, dar inca exista riscul si probabil se vor dezangaja anul acesta un miliard de euro pe dezvoltare rurala si aproape 40% pe fondurile de pescuit. Avem desigur provocari mari si imi propun sa analizez cu toti cei implicati masuri pentru a reusi reducerea dezangajarilor. S-a renuntat la proiecte de 800 de milioane de euro, este o sarcina grea pentru a putea recupera ce se mai poate recupera. Sigur nu vom putea face minuni, au fost cauze obiective si nu-mi propun sa critic pe nimeni", a spus Irimescu.

Acesta a precizat ca una dintre cauze pentru care absorbtia a avut de suferit vizeaza procedurile complicate de accesare a fondurilor europene."Din pacate in loc sa simplificam lucrurile in timp, mai mult le-am complicat. Sunt o multime de formulare, de avize care se cer, iar in alte state nu exista o astfel de birocratie. Daca ne uitam pana de curand erau 70.000 de pagini de legislatie europeana in PAC. Sigur, comisarul Dacian Ciolos a incercat sa simplifice dar introducerea inverzirii si alte doua masuri pentru Romania, respectiv tineriifermieriisi miciifermierau adaugat legislatie si au complicat lucrurile. Deci, imi propun simplificarea si sper sa reusim sa facem ceva pentru ca noi in Romania am creat munti de hartie", a adaugat Achim Irimescu.



Poti fi interesat si de