Sighisoara: Peste 200 de capre sacrificate n urma aparitiei scrapiei

Sighisoara: Peste 200 de capre sacrificate n urma aparitiei scrapiei


Intr-o exploatatie din Sighisoara urmeaza a fi sacrificate peste 200 de caprine, dupa ce Ministerul Sanatatii din Italia a anuntat descoperirea unui caz de scrapie la o capra provenita de la ferma respectiva, a anuntat Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures, Vasile-Liviu Oprea.

capre dIntr-o exploatatie din Sighisoara urmeaza a fi sacrificate peste 200 de caprine, dupa ce Ministerul Sanatatii din Italia a anuntat descoperirea unui caz de scrapie la o capra provenita de la ferma respectiva, a anuntat Directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures, Vasile-Liviu Oprea.

A fost declarat un focar de boala, scrapie, la Sighisoara, la o exploatatie de caprine, ca urmare a unei notificari facute de catre Ministerul Sanatatii din Italia, care a descoperit un animal la sacrificare, rezultat n urma comertului intracomunitar. A plecat din Romania un lot de 255 de capete spre Italia si ca urmare a acestei notificari ANSVSA ne-a comunicat, ne-a notificat, iar noi am fost n teren, am facut ancheta epidemiologica, am luat masurile care se impun: s-a izolat exploatatia respectiva, s-au impus restrictii privind circulatia acestor animale si, in viitorul apropiat, va fi sacrificat tot efectivul de capre - e vorba de 207 capete - intr-un abator autorizat, a aratat Vasile-Liviu Oprea.

Acesta a spus ca scrapia este o boala neurovegetativa produsa de prioni, care se transmit in efectivul de ovine si caprine, dar nu se transmit la om.

Face parte din grupul encefalopatiilor transmisibile spongiforme - asemanatoare cu boala vacii nebune sau cu sindromul Creutzfeldt-Jacob la om. Nu se transmite la om, dar n interiorul efectivelor din exploatatii se poate transmite prin sange, prin resturile placentare in urma fatarilor. Noi am luat toate masurile pentru a izola acest focar, a precizat seful DSVSA Mures.



Poti fi interesat si de