Discutii intre ministrul Agriculturii si reprezentantii APCPR pentru prevenirea pestei porcine

Discutii intre ministrul Agriculturii si reprezentantii APCPR pentru prevenirea pestei porcine


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a discutat, joi, cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) despre pericolul evolutiei pesteiporcine africane in Romania, fiind identificate astfel de focare la circa 150 de kilometri de granita estica a tarii noastre, informeaza ministerul de resort.

porci 0Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a discutat, joi, cu reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) despre pericolul evolutiei pesteiporcine africane in Romania, fiind identificate astfel de focare la circa 150 de kilometri de granita estica a tarii noastre, informeaza ministerul de resort.

Potrivit unui comunicat al MADR, ministrul Achim Irimescu s-a intalnit, joi, cu reprezentantii APCPR. Cu acest prilej, directorul executiv al APCPR, Tudor Stanca, a propus un set de masuri suplimentare de biosecuritate pentru prevenirea aparitiei pestei porcine africane, in contextul actual de evolutie a bolii. Printre acestea, au fost mentionate programe de informare a populatiei si a micilor crescatori, stabilirea unui buget pentru actiunile de prevenire si control, crearea de acorduri si actiuni transfrontaliere.

Irimescu a precizat ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltare Rurale, impreuna cu autoritatile statului responsabile de acest domeniu, vor analiza propunerile transmise de reprezentantii Asociatiei, pentru a identifica cele mai bune solutii in vederea prevenirii raspandirii acestei boli pe teritoriul tarii noastre.

Totodata, reprezentantii APCPR au ridicat problema crearii unui grup de lucru la nivelul MADR pentru analiza propunerii de modificare a Ordinului nr. 1438/2014 privind aprobarea sistemelor de sanctiuni pentru Masura 125 "Plati privind bunastarea animalelor'', din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013, prin preluarea prevederilor din Regulamentul 640/2014 privind sanctiunile ce se aplica pentru platile directe si pentru eco-conditionalitate si dezvoltare rurala.

O alta tema abordata de conducerea APCPR a fost activarea Masurii 14 - Bunastarea animalelor si alocarea unui buget al acesteia, seful de la Agricultura spunand ca intentioneaza sa poarte o discutie cu Comisia Europeana in acest sens.



Poti fi interesat si de