Ucraina vrea sa exporte mai multa carne in UE cu orice pret

Ucraina vrea sa exporte mai multa carne in UE cu orice pret


Cel mai mare procesator de carne de pasare din Ucraina, MHP, vrea sa exporte mai multa carne in UE cu orice pret, chiar daca cotele nu vor fi marite, potrivit comunicatului de presa emis de companie.

gaini 3Cel mai mare procesator de carne de pasare din Ucraina, MHP, vrea sa exporte mai multa carne in UE cu orice pret, chiar daca cotele nu vor fi marite, potrivit comunicatului de presa emis de companie.
Pe termen mediu, procesatorul vrea sa isi dubleze volumele de carne pentru export, pana la 500.000 de tone si, astfel, sa devina unul dintre principalii exportatori de carne de pasare din lume.

In ciuda masurilor de protectie, tarifelor si cotelor, vom exporta in Europa si europenii nu se vor putea ascunde in spatele unui gard. (...) In ceea ce priveste exportul de alimente din Ucraina, UE a stabilit cote foarte stricte. Ucraina produce 1,2 milioane de tone de carne de pui pe an. Cu toate astea, poate exporta in Europa fara taxe doar 16.000 de tone de carne de pui refrigerat, a declarat Yuriy Kosyuk, proprietarul companiei.

Cota la carne de pui congelat e semnificativ mai mare, de 20.000 de tone de carne ce pot fi exportate fara taxe in UE. Orice cantitate peste aceasta cota va fi taxata cu 1.000 de euro pe tona.

In 2015, MHP a raportat un spor de 65% la exporturile in UE, comparativ cu 2014, trimitand peste 27.000 de tone in 17 tari europene. Gigantul ucrainean vrea sa sporeasca in continuare exporturile catre UE, pe fondul problemelor intampinate in tarile post-sovietice. Per total, volumul exporturilor de carne de pasare din Ucraina a scazut cu 6 procente comparativ cu 2014, pana la 132.000 de tone, din cauza contextului dificil de pe pietele din Uzbekistan, Georgia, Kirgistan si Kazastan.

In luna ianuarie, Ucraina a depasit cota de exporturi de carne de pasare pentru tot anul, ceea ce inseamna ca toate transporturile efectuate in blocul comunitar in decursul acestui an vor fi taxate. Analistii ucraineni ii avertizeaza pe producatori sa nu se bizuie pe piata din UE, intrucat e improbabil ca aceste cote sa se mareasca substantial in urmatorii ani.



Poti fi interesat si de