Unitatile agroalimentare, amendate cu 97.400 de lei de ANSVSA in ianuarie

Unitatile agroalimentare, amendate cu 97.400 de lei de ANSVSA in ianuarie


Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si cea a municipiului Bucuresti au desfasurat 5.896 de controale in unitatile din industria agroalimentara, in ianuarie, in urma carora au fost aplicate 71 de amenzi contraventionale, in valoare de 97.400 de lei, si 81 de avertismente, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

unitati 2Directiile judetene sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si cea a municipiului Bucuresti au desfasurat 5.896 de controale in unitatile din industria agroalimentara, in ianuarie, in urma carora au fost aplicate 71 de amenzi contraventionale, in valoare de 97.400 de lei, si 81 de avertismente, potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Institutia precizeaza ca unitatile din industria agroalimentara care au fost controlate desfasoara activitati in urmatoarele domenii de activitate: fabricarea produselor de morarit, a painii si produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a bauturilor racoritoare si alcoolice precum si unitati de depozitare pentru produse alimentare, seminte, legume si fructe.

Controlul unitatilor a vizat aspecte privind calitatea spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum si cele de depozitare ale materiilor prime si ale produselor finite, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind sistemul HACCP, conditiile de igiena si de functionare a unitatilor.

"Neconformitatile constate si sanctionate au fost cele privind: respectarea regulilor de igiena (depozitare, pereti, tavan, paviment, spatii, proces verbal DDD, ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, iluminat, sifoane pardoseala, substante dezinfectante, mese, sursa apa calda, programe igiena, frigider, mucegai), documentarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare), produsele alimentare (etichetare, buletine analiza, ambalare), documentare (documente insotitoare, trasabilitate), personalul (echipament protectie, fise aptitudini, control sanatate), altele (inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor, comercializare, compatibilitati)", se spune in comunicat.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate in Capitala si in judetele Dambovita, Ilfov si Sibiu.

In Dambovita, valoarea amenzilor aplicate a fost de 18.000 lei. Acestea au fost date pentru depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare, neintretinerea igienica a spatiilor si a ustensilelor de lucru, deficiente de etichetare, lipsa documentelor de inregistrare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

In Bucuresti, amenzile - de 11.000 lei - au fost date pentru ambalarea si etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare in vederea depozitarii, transportului si valorificarii si comercializarea acestora neetichetate, nerespectarea normelor privind intretinerea spatiilor de prelucrare, depozitare si de valorificare a produselor alimentare, precum si a instalatiilor, utilajelor si a ustensilelor de lucru folosite.

In Ilfov si Sibiu au fost aplicate amenzi in valoare de cate 12.000 lei, pentru lipsa documentelor necesare pentru demonstrarea trasabilitatii si, respectiv, pentru neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, etichetarea necorespunzatoare a produselor alimentare, absenta procedurilor, a buletinelor de analiza si a graficelor de monitorizare a temperaturii.

ANSVSA precizeaza ca in cadrul controalelor in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe conform procedurilor, urmarindu-se prezenta si incadrarea in valorile maxime admise a pesticidelor, contaminantilor, aditivilor si substantelor interzise precum si teste de sanitatie necesare analizei gradului de igiena, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate.



Poti fi interesat si de