Romania cere ajutoare la Bruxelles pentru sectorul laptelui si al carnii de porc

Romania cere ajutoare la Bruxelles pentru sectorul laptelui si al carnii de porc


Romania va sustine, alaturi de Polonia, instituirea unor mecanisme de ajutor in sectorul laptelui si in cel al carnii de porc, precum si masuri pentru promovarea si incurajarea exporturilor, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, care participa luni, 15 februarie 2016, la Consiliul Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit de la Bruxelles.

achim irimRomania va sustine, alaturi de Polonia, instituirea unor mecanisme de ajutor in sectorul laptelui si in cel al carnii de porc, precum si masuri pentru promovarea si incurajarea exporturilor, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, care participa luni, 15 februarie 2016, la Consiliul Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit de la Bruxelles.

"Polonia va face luni, in Consiliul Uniunii Europene - Agricultura si Pescuit, o informare referitoare la dificultatile cu care se confrunta sectorul carnii de porc, in urma embargoului impus de Federatia Rusa, dar si cel al laptelui, iar Romania va adera si va sustine acest demers. Polonia solicita lansarea unor mecanisme pentru promovarea si incurajarea exporturilor, inclusiv restitutii la export, desi Comisia a afirmat ca nu o sa mai dea astfel de masuri. De asemenea, va cere ajustarea pragurilor de referinta si a preturilor de interventie in sectorul laptelui, relansarea mecanismelor de ajutor pentru stocarea privata in sectorul carnii de porc si ajustarea perioadelor de punere in aplicare, precum si identificarea de noi piete si eliminarea barierelor netarifare in calea comertului. Polonia mai vrea masuri urgente la scara europeana, care sa conduca la ridicarea embargoului rusesc si la deschiderea pietei ruse, dar si scutirea producatorilor de lapte sau eliminarea taxei pe supraproductie pentru anii 2014-2015, care pe noi nu ne vizeaza. Noi intentionam sa cream in sectorul carnii de porc un observator al carnii de porc, care sa monitorizeze piata", a subliniat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat ca, in cadrul Consiliului, delegatia spaniola va face si ea o informare despre situatia de pe piata laptelui si a legumelor.

"Sper sa se gaseasca solutii pentru ca pretul laptelui s-a redus odata cu eliminarea cotelor. Cine tipa mai tare in anii trecuti sa nu se diminueze cotele de lapte: Irimescu si cu ministrul portughez, dar nu ne-a bagat nimeni in seama cand am spus sa fim atenti ca la vaca nu ai robinet sa il inchizi dupa ce ai scos cota. In Romania, in afara unor ajutoare de stat, nu prea avem ce face pentru ca nu exista mecanisme europene la dispozitie, in afara de stocarea privata si ridicarea embargoului rusesc. Cred ca aceasta ar fi solutia si sper ca anul acest sa se si intample. Sincer, nu vad solutii pragmatice si efective pentru sectorul laptelui si la carnea de porc. Aici, asa cum am mai spus, trebuie un control foarte serios la frontiera ca sa nu mai ajunga orice si oricum pe piata", a adaugat Irimescu.

Seful MADR se va intalni luni dimineata, inainte de inceperea reuniunii Consiliului, cu reprezentantii European Milk Board (Comitetul European al Laptelui n.r.) care si-au exprimat dorinta ca Romania sa sustina demersurile lor in acest sector.

Potrivit unui comunicat al MADR, pe ordinea de zi a Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) sunt incluse subiecte ce vizeaza domeniul pescuitului, mai exact propunerea de Regulament a Parlamentului European si a Consiliului privind managementul durabil al flotei externe de pescuit.

Aceasta se refera la flotele statelor membre care activeaza in apele din afara UE dar si la flotele care activeaza in apele de sub jurisdictia nationala (interne ale UE) - asa cum este cazul Romaniei - fiind asimilate celor care activeaza in ape terte ale UE, pentru care exista sau nu acorduri de cooperare pentru pescuit.

In ceea ce priveste domeniul Agricultura, pe agenda Consiliului se afla subiectul privind 'Bunastarea animalelor - pasi de urmat', delegatiile din Germania, Suedia, Danemarca si Olanda urmand sa prezinte un document de pozitie, iar ulterior va avea loc un schimb de opinii.

De asemenea, alte subiecte de pe ordinea de zi vizeaza aspecte legate de comertul international, informatii despre agricultura ecologica, strategia privind cercetarea pe termen lung, febra porcina africana, precum si situatia dificila din sectorul laptelui si a carnii de porc.

Presedintia olandeza isi va prezenta luni in cadrul Consiliului programul privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) si simplificarea PAC.



Poti fi interesat si de