UE: export record de produse agroalimentare in 2015

UE: export record de produse agroalimentare in 2015


Uniunea Europeana a exportat in 2015 produse agricole si alimentare in valoare record de peste 129 miliarde euro, in crestere cu 6% comparativ cu 2014, gratie in special performantelor solide inregistrate in cazul cerealelor, vinurilor si animalelor vii, arata datele comunicat marti de Comisia Europeana.

ue exportUniunea Europeana a exportat in 2015 produse agricole si alimentare in valoare record de peste 129 miliarde euro, in crestere cu 6% comparativ cu 2014, gratie in special performantelor solide inregistrate in cazul cerealelor, vinurilor si animalelor vii, arata datele comunicat marti de Comisia Europeana.

Cresterea de 6% inregistrata de exporturile de produse agricole si alimentare ale UE a fost devansata insa de un avans de 8,7% al importurilor, pana la 113 miliarde euro. In consecinta, balanta comerciala a UE la capitolul produse agricole si alimentare a inregistrat in 2015 un excedent de 16 miliarde euro, mai putin decat surplusul de 18 miliarde euro inregistrat in 2014.

Pe categorii de produse, valoarea exporturilor a crescut in special in cazul cerealelor, altele decat grau, unde s-a inregistrat o crestere de 1,2 miliarde de euro, sau 68%, comparativ cu valoarea din 2014. De asemenea, valoarea exporturilor de animale vii a crescut si ea cu 486 milioane de euro sau 25% precum si pentru bere, ape minerale si bauturi racoritoare.

In schimb, s-a inregistrat o scadere a valorii exporturilor de 843 milioane de euro, sau 17%, in cazul laptelui praf, un declin de 341 milioane de euro, sau 12%, in cazul fructelor proaspete si o scadere de 3% sau 120 milioane de euro in cazul valorii exporturilor de branzeturi. Aceste scaderi au fost cauzate fie de embargoul introdus de Rusia fie de scaderea cererii chineze pentru produsele lactate.

In topul destinatiilor exporturilor UE de produse agricole si alimentare, s-au inregistrat cresteri semnificative in cazul valorii exporturilor spre SUA (18,5%) si China (39%), care a devenit a doua destinatie de export, precum si spre alte piete cheie precum Arabia Saudita (34%) si Turcia (20%). In schimb, din cauza embargoului introdus de Moscova, Rusia a cazut pe locul patru in topul destinatiilor exporturilor UE de produse agricole si alimentare iar valoarea anuala a acestor exporturi a scazut cu 39%, de la 9 miliarde de euro in 2014 pana la 5,6 miliarde de euro in 2015.

In ceea ce priveste importurile de agricole si alimentare in UE, s-au inregistrat cresteri deosebite in cazul valorii importurilor din Turcia, 21%, SUA, 16%, si China, 10%. Pe categorii de produse, s-a inregistrat o crestere de 15% a valorii importurilor de cafea si ceai precum si in cazul importurilor de grau si oleaginoase, altele de cat soia.



Poti fi interesat si de