Salamul de Sibiu nu poate fi produs decat de membrii Asociatiei

Salamul de Sibiu nu poate fi produs decat de membrii Asociatiei


Salamul de Sibiu, care a dobandit denumirea de Indicatie Geografica Protejata, a fost degustat, in cadrul unui eveniment, la Minsterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

salamuriSalamul de Sibiu, care a dobandit denumirea de Indicatie Geografica Protejata, a fost degustat, in cadrul unui eveniment, la Minsterul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Telemeau de Ibanesti si Magiunul de Prune Topoloveni, se incadreaza de asemenea, in categoria produselor protejate la nivel european, care nu au lipsit de pe masa.

Desi produsele sunt cunoscute de mult timp, cum este Salamul de Sibiu, a fost nevoie de multi ani pentru a intra pe piata europeana, in contextul in care aceste produse au mai fost copiate. Mai sunt si alti producatori care doresc sa produca Salamul de Sibiu, dar exista anumite reguli clare care trebuie respectate, iar de aceste aspecte se ocupa Asociatia producatorilor de Salam de Sibiu, si nu Ministerul Agriculturii. Cine are un produs Salam de Sibiu care nu respecta caietul de sarcini, trebuie sa il retraga. Discutia se realizeaza cu Asociatia in cauza, trebuie sa obtina caietul de sarcini si astfel, are dreptul de a produce", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Acesta este de parere ca Romania se afla la inceput de drum, in ceea ce priveste produsele protejate si ca ar trebui identificate si altele, facand referire si la categoria de vinuri.

Avem doar trei produse protejate, dar cred ca ar trebui sa identificam si altele. Am promovat Ordonanta de Urgenta, acum se afla la Ministerul Justitie, pentru ca in cel mult in doua saptamani sa fie adoptata de Guvern, astfel incat sa trimitem atasati agricoli care sa promoveze aceste produse de calitate si in celelelate state. In momentul in care exporti, castigi valuta, in momentul in care ai importat, practic exporti valuta. Este in interes national ca aceste produse, sa fie cat mai multe recunoscute la nivel european, a adaugat Achim Irimescu.



Poti fi interesat si de