Carnatii de Plescoi, in curs de recunoastere la nivel european

Carnatii de Plescoi, in curs de recunoastere la nivel european


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a prezentat in sedinta de Guvern o informare despre produsele romanesti cu potential pentru care sunt in curs de elaborare dosare in vederea depunerii la Comisia Europeana pentru inregistrare si protectie cu denumiri de origine sau indicatii geografice, in acest sens fiind in lucru documentatiile pentru Cascavalul de Saveni si Carnatii de Plescoi.

achim irimescu mMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a prezentat in sedinta de Guvern o informare despre produsele romanesti cu potential pentru care sunt in curs de elaborare dosare in vederea depunerii la Comisia Europeana pentru inregistrare si protectie cu denumiri de origine sau indicatii geografice, in acest sens fiind in lucru documentatiile pentru Cascavalul de Saveni si Carnatii de Plescoi.

Romania are trei produse recunoscute la nivel european. Guvernul a marcat, in aceasta luna, omologarea la nivel european a Salamului de Sibiu ca produs cu Indicatie Geografica (IGP) si a branzei Telemea de Ibanesti ca produs cu Denumire de Origine Protejata (DOP), dupa ce, in 2011, Magiunul de Topoloveni fusese inregistrat ca produs cu Indicatie Geografica Protejata, potrivit unui comunicat al Guvernului.

De asemenea, este in curs de analiza, la Comisia Europeana, documentatia pentru inregistrare conform sistemelor de calitate europene a produsului Novac afumat din Tara Barsei - IGP.

MADR este implicat si consiliaza grupurile interesate de inregistrarea unor produse romanesti conform sistemelor de calitate europene, astfel incat sa parcurga aceasta procedura. In prezent, au fost depuse la MADR, in vederea analizarii si transmiterii catre Comisia Europeana, documentatiile pentru alte doua produse romanesti: Cascavalul de Saveni (judetul Botosani) si Carnati de Plescoi (judetul Buzau).

Noi am mai identificat inca o serie de 14 produse care se preteaza la protectia europeana. Eticheta cu protejat la nivel european nu doar ca ridica valoarea produsului, care pe piata va fi apreciat ca atare, dar in plus este protejat, ca sa nu fie copiat (...) Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicatie geografica si denumire origine protejata si 8 tuici, palinci", a declarat ministrul Achim Irimescu intr-un briefing la Palatul Victoria.



Poti fi interesat si de