Afacerile din retail din Romania vor creste peste media europeana

Afacerile din retail din Romania vor creste peste media europeana


Anul 2016 se anunta a fi unul promitator pentru afacerile din retail de la noi din tara.

afaceri retailAnul 2016 se anunta a fi unul promitator pentru afacerile din retail de la noi din tara.
Conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piata, GFK, anul acesta afacerile din retail se vor majora cu sapte procente, depasind media europeana prognozata la numai un singur procent. Datele arata ca vor exista evolutii in special in Romania (+7%) si in statele baltice (aproximativ 5%).

Totodata, se asteapta o dinamica robusta in acest domeniu si in tari precum Suedia (+5%) si Spania (+4%). In aceea ce priveste profitabilitatea spatiilor comerciale, aceasta a crescut in zona UE cu aproape trei puncte procentuale, ajungand la putin sub 4.200 euro/mp.

"Aceasta este o veste buna pentru retail care a avut castiguri timp de doi ani la rand, dupa o lunga perioada de declin. Dinamica online a incetinit pe pietele mai mature si retailul clasic, in magazine, se adapteaza treptat la noile conditii. Magazinele neprofitabile au fost inchise, ca parte a digitalizarii ofertelor retailerilor si a solutiilor omnichannel. Cele mai mari rate de profitabilitate vin ca de obicei din Europa de Nord, Elvetia si Luxemburg, iar cele mai mici din estul si sudul Europei - totusi, tarile din aceasta regiune castiga teren in mod continuu", se precizeaza in studiu.

Datele demonstreaza faptul ca anul trecut economia a crescut, iar rata somajului a scazut in majoritatea tarilor. Aceasta evolutie se reflecta si in puterea de cumparare care s-a majorat in Uniunea Europeana cu o medie de 3,7% fata de anul precedent. In Romania, puterea de cumparare este printre cele mai mici din Europa, iar situatia este similara celei din fostele tari sovietice, Bulgaria, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia si Albania.



Poti fi interesat si de