Pretul pentru carnea de miel a scazut cu 20% anul acesta

Pretul pentru carnea de miel a scazut cu 20% anul acesta


Crescatorii de ovine s-au plans ca anul acesta au iesit in pierdere, pretul pentru carnea de miel a scazut cu 20% - 30% fata de anul trecut.

carne mielCrescatorii de ovine s-au plans ca anul acesta au iesit in pierdere, pretul pentru carnea de miel a scazut cu 20% - 30% fata de anul trecut.

"In unele zone mieii nu se cauta, nu se vand, iar pretul este mult mai jos decat anul trecut, cu circa 20-30%, mult sub asteptarile fermierilor. In acest an si consumul este diferit. Practic, nu a mers piata nici la sarbatorile catolice si nici acum. Cred ca lipsa banilor este principalul motiv", a declarat pentru Agerpres presedintele Federatiei Nationale a Crescatorilor de Ovine -ROMOVIS, Nicolae Cioranu.

Acesta a precizat ca doar exporturile catre Iordania au salvat fermierii in aceasta perioada, unde au fost deja trimise in jur de 400.000 de capete, la un pret de 8,5 9,5 lei pe kilogram in viu."Avem noroc ca exportul tine cat de cat pretul. Nu stiu ce ar fi fost daca nu am fi exportat la timpul acesta. La export unde se vinde marfa multa, adica un fermier vinde cateva sute de capete odata, pretul este intre 8,5 si 9,5 lei pe kilogram in viu, iar pe piata interna unde se vinde cu bucata, pretul este intre 9 si 11 kilogramul in viu", a spus liderul oierilor. Mielul mic daca nu pleaca acum de la 12 14 lei kilogramul in viu este o mare problema pentru fermieri, mai ales ca sunt o idee mai mari pentru ca Pastele a venit mai tarziu anul acesta. La cheltuielile pe care le inregistreaza un oier cu iernatul nu prea ne convine sa facem fatari timpurii. Este o mare problema deoarece anul acesta nu au venit inca subventiile, iar fermierii s-au bazat pe ele si mai avem de asteptat inca o luna, au anuntat ca vin abia dupa 25 mai", a mai adaugat Nicolae Cioranu.

Reprezentantul oierilor sustine ca este foarte greu sa faca o estimare a numarului de miei care au fost sacrificati in aceasta perioada a Sarbatorilor Pascale, dar in niciun caz nu poate fi vorba de cifrele vehiculate anual de 2,5 3 milioane de capete. Pretul carnii de miel in pietele din Bucuresti a fost undeva intre 21 si 25 de lei per kilogramul.Potrivit datelor statistice, consumul de carne de ovine pe cap de locuitor se ridica la circa 1,5 kilograme anual, in scadere fata de anii trecuti cand se inregistra un consum de circa 2,1 kg/locuitor, iar productia de carne de ovine acopera necesarul de consum intern in proportie de 99%. Efectivele totale de ovine si caprine depasesc10 milioane de capete.

Conform datelor Eurostat, Romania se situeaza printre primele locuri in UE la cresterea de ovine. In 2014 populatia de ovine a UE era de 84,2 milioane animale, aproape identica cu cea de vite. Peste un sfert (27%) din ovinele din UE erau crescute in Marea Britanie, care numara 23 milioane ovine, urmata de Spania (18%) ?i Romania (11% cu 9,5 milioane ovine).



Poti fi interesat si de