Achim Irimescu apreciaza evolutia Poloniei in accesarea fondurilor europene

Achim Irimescu apreciaza evolutia Poloniei in accesarea fondurilor europene


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit vizita ambasadorului Republicii Polone la Bucuresti, Marcin Wilczek.

poloniaMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit vizita ambasadorului Republicii Polone la Bucuresti, Marcin Wilczek.
Cu aceasta ocazie, ambasadorul Poloniei i-a inmanat ministrului Achim Irimescu invitatia la prima intalnire a grupului ministrilor agriculturii de la Visegrad Romania, Bulgaria, Slovenia, care va avea loc la Varsovia, intre 25-26 octombrie 2016, sub presedintia poloneza a Grupului de la Visegrad, care va debuta la 1 iulie 2016.

La randul sau, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, i-a multumit pentru invitatie, apreciind evolutia pe care Polonia a avut-o indeosebi in accesarea fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala. Inca din anii 90, imi amintesc ca mecanizarea era foarte dezvoltata in Polonia. Cred ca avem multe de invatat din experienta dumneavoastra. Ceea ce ne diferentiaza pe noi, romanii, de polonezi este ca in perioada comunista nu am reusit sa conservam initiativa privata. Aceasta a ajutat desigur Polonia la absorbtia integrala a fondurilor europene de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, a afirmat Achim Irimescu.

Ambasadorul a vorbit despre organizarea teritorial-administrativa a Poloniei, explicand cum s-a trecut de la voievodate la 16 Regiuni, mai puternice administrativ, ceea ce ofera avantajul unei mobilizari mai usoare a fondurilor, dar si costuri mai reduse pentru contribuabili.

Achim Irimescu s-a aratat surprins de pretul deosebit de scazut al laptelui care vine pe piata romaneasca din Polonia, explicand totodata, situatia dificila in care se regasesc producatorii de lapte din Romania. In acest context, solutia pentru a rezista in economia de piata o constituie organizarea acestora in cooperative si asociatii, pentru a reusi sa patrunda in hypermarketuri, si a-si valorifica productia.

Ministrul Achim Irimescu i-a explicat diplomatului polonez despre puncte forte ale Romaniei vinul de o calitate exceptionala, solul bogat in elemente nutritive si fara multe pesticide etc., exprimandu-si dorinta ca, pe viitor, tara noastra sa exporte mai multe produse procesate si mai putine materii prime, cum se intampla in prezent.

Alte teme de discutie au vizat investitiile private straine in agricultura romaneasca, media fermelor din Romania si productiile medii obtinute in zootehnie si domeniul vegetal.



Poti fi interesat si de