Pozitia retailerilor, discutata in Comisia de agricultura

Pozitia retailerilor, discutata in Comisia de agricultura


Comisia de agricultura din Camera Deputatilor va discuta, astazi, pozitia Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) pe marginea propunerii de modificare si completare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, a anuntat secretarul forului legislativ, Niculae Mircovici, dupa sedinta Biroului permanent.

amrcrComisia de agricultura din Camera Deputatilor va discuta, astazi, pozitia Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) pe marginea propunerii de modificare si completare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, a anuntat secretarul forului legislativ, Niculae Mircovici, dupa sedinta Biroului permanent.

Mai e o pozitie a marilor retele comerciale din Romania, referitor la proiectul de lege 798 (798/2015 - n.r.). S-a trimis la Comisia de agricultura. S-a cerut, cu celeritate, sa ajunga astazi, intrucat se discuta in Comisia de agricultura tocmai acest proiect de lege. (...) Probabil, Comisia de agricultura va tine cont de interesele cumparatorilor, in primul rand, si nu ale marilor retele, dar, ma rog, asta e problema pe care o veti vedea la Comisia de agricultura, a declarat secretarul Camerei Deputatilor.

Niculae Mircovici a precizat ca reprezentantii marilor retele comerciale au venit, pe ultimul moment, cu niste observatii referitoare la aceasta initiativa legislativa. Au dreptul sa faca treaba aceasta. Se va discuta in Comisia de agricultura si e si dreptul Parlamentului de a elabora legile pentru orice domeniu, inclusiv pentru acest domeniu. Noi am avut multe situatii in care, din pacate, este foarte important punctul de vedere al celor la care se refera legea. In realitate, legea ar trebui sa fie importanta pentru toti cetatenii Romaniei, iar cei care sunt in domeniul respectiv sa o respecte, a declarat secretarul Camerei Deputatilor.

In scrisoarea AMRCR adresata conducerii Camerei Deputatilor se arata ca amendamentele la Legea 312/2009 incluse in raportul adoptat de Comisia de agricultura (...) sunt neconcurentiale si discriminatorii. AMRCR apreciaza ca astfel de modificari nu sunt de natura sa aduca vreun sprijin concret producatorilor romani, mai ales celor mici, asa cum se vehiculeaza in spatiul public.

Credem insa ca au potentialul sa afecteze masiv functionarea normala a comertului alimentar, precum si sa conduca la aparitia unor efecte colaterale negative pentru stabilitatea si libertatea economica, atat a comerciantilor, cat si a consumatorilor, se arata in aceeasi scrisoare.

Reprezentantii marilor retele se refera critic la art. 10 indice 3 din proiectul de lege prin care se introduce conceptul de lant alimentar scurt, care in sine nu asigura nicio garantie nici pentru consumatorul roman - ca va avea acces la produse romanesti intr-o pondere mai mare sau ca pretul acestora va fi mai mic sau comparabil in raport cu alte produse similare - si nici pentru producatorii romani, mai ales in cazul celor mici, ca vor fi aparati de concurenta unor producatori din afara Romaniei.



Poti fi interesat si de