Monsanto refuza oferta facuta de Bayer


Gigantul agricol Monsanto a refuzat oferta de achizitie de 62 de miliarde de dolari facuta de Bayer.

monsanto pGigantul agricol Monsanto a refuzat oferta de achizitie de 62 de miliarde de dolari facuta de Bayer.
Reprezentantii Monsanto au afirmat ca oferta era incompleta si nepotrivita din punct de vedere financiar. Totusi, compania s-a aratat deschisa la ideea unor noi negocieri. La inceputul acestei saptamani, grupul german Bayer AG a trimis o oferta de 62 de miliarde de dolari pentru preluarea Monsanto Co, pentru a crea cel mai mare furnizor mondial de seminte modificate genetic si erbicide. Grupul chimico-farmaceutic Bayer AG a oferit 122 dolari per titlu, o prima de 20% fata de valoarea actiunilor companiei americane la inchiderea sedintei de vineri a Bursei de la New York. Bayer se asteapta la sinergii totale de aproximativ 1,5 miliarde de dolari in urma tranzactiei, dupa al treilea an de activitate a entitatii combinate. Achizitionarea Monsanto va permite Bayer sa aiba acces la pietele din SUA, America Latina si India.

In ultimii ani stocurile ridicate si preturile scazute ale materiilor prime au determinat un val de consolidari in industria agrochimica. In conditiile in care capitalizarea de piata a Monsanto se ridica la 42 de miliarde de dolari, tranzactia ar fi probabil mai mare decat achizitia din februarie, cand China National Chemical Corp (ChemChina) a cumparat firma elvetiana Syngenta AG, cu suma de 43 miliarde de dolari, si s-ar putea confrunta cu obstacole din partea autoritatilor de reglementare din SUA.

Bayer, a carei capitalizare de piata se ridica la 90 miliarde de dolari, a anuntat saptamana trecuta ca directorii sai s-au intalnit recent cu sefii Monsanto pentru a discuta in mod privat achizitia.

Pe piata mondiala a erbicidelor, Bayer este pe locul al doilea, cu o cota de piata de 18%, in timp ce pe primul loc se afla Syngenta, cu o cota de piata de 19%. Monsanto este lider pe piata semintelor, cu o cota de piata de 26%, urmata de DuPont, care, anul trecut, a acceptat sa fuzioneze cu Dow Chemical.



Poti fi interesat si de