2015, un an record pentru investitiile in energiile regenerabile

2015, un an record pentru investitiile in energiile regenerabile


286 miliarde de dolari a fost investiti anul trecut la nivel mondial pentru energii regenerabile, cu 13 miliarde de dolari mai mult decat in 2014, iar capacitatea totala de generare a regenerabilelor a crescut anul trecut cu 147 GW ajungand la 1,85 TW, potrivit unui raport publicat marti de REN 21, o coalitie internationala care regrupeaza guverne, asociatii profesionale din domeniul energiilor regenerabile si institutii financiare, transmite Bloomberg.

energie regenerabila286 miliarde de dolari a fost investiti anul trecut la nivel mondial pentru energii regenerabile, cu 13 miliarde de dolari mai mult decat in 2014, iar capacitatea totala de generare a regenerabilelor a crescut anul trecut cu 147 GW ajungand la 1,85 TW, potrivit unui raport publicat marti de REN 21, o coalitie internationala care regrupeaza guverne, asociatii profesionale din domeniul energiilor regenerabile si institutii financiare, transmite Bloomberg.

Chiar daca investitiile in regenerabile au crescut la nivel mondial, in Europa acestea au scazut cu 21%, pana la 48,8 miliarde de dolari. Excluzand China, care este cel mai mare investitor mondial in energia curata, in 2015 Asia a devansat pentru prima data Europa la capitolul investitii in regenerabile.

De asemenea, Orientul Mijlociu si Africa a inregistrat o crestere de 58%, pana la 12,5 miliarde de dolari, a investitiilor in regenerabile, gratie in principal programului de stimulare demarat in Africa de Sud.

Cu adevarat remarcabil este ca aceste rezultate au fost inregistrate intr-o perioada in care preturile combustibililor fosili au atins minime istorice, iar regenerabilele au fost dezavantajate in termeni de subventii guvernamentale, a declarat secretarul general al REN21, Christine Lins.

Potrivit REN 21, energia solara a fost din nou principalul beneficiar, atragand investitii de aproape 150 de miliarde de dolari, mai mult decat toate celelalte tehnologii cumulate, exceptand energia hidro. Investitiile in energia eoliana au crescut cu 4% pana la 109,6 miliarde de dolari.

Raportul avertizeaza ca in acest an situatia s-ar putea schimba, in urma unor investitii puternice in Europa si a incetinirii in China ca urmare a reducerii tarifelor, masura decisa anul trecut. In primul trimestru al acestui an, investitiile in energiile regenerabile au scazut cu 13%, pana la 52,7 miliarde de dolari.



Poti fi interesat si de