Irimescu a cautat solutii la Bruxelles pentru problemele din zootehnia romaneasca

Irimescu a cautat solutii la Bruxelles pentru problemele din zootehnia romaneasca


Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Radu Roatis Chetan, Presedinte - Secretar de stat al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, s-au intalnit pe 6 iunie 2016, la Bruxelles, cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentelor.

irimescu bruxellesAchim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale impreuna cu Radu Roatis Chetan, Presedinte - Secretar de stat al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, s-au intalnit pe 6 iunie 2016, la Bruxelles, cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentelor.

Printre temele de discutie abordate in cadrul intalnirii se numara posibilitatea eliminarii restrictiilor pentru sistemul industrial de crestere a porcilor, sistemul de colectare si distrugere a cadavrelor de animale, dar si dermatoza nodulara contagioasa. Problema pestei porcine clasice, boala care nu a mai fost diagnosticata la porcii domestici sau salbatici din tara noastra din luna octombrie 2007, a fost un alt subiect de discutie cu comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentelor.

Programele de supraveghere arata ca situatia este favorabila si nu mai exista circulatie a virusului.

Pana in prezent, Romania nu a efectuat niciodata comert intracomunitar cu porci vii. Sper sa deblocam cat mai rapid exporturile de porci vii in Uniunea Europeana. Sectorul industrial de crestere a porcilor este interesat sa poata participa la piata comuna, fara restrictii, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

Comisarul european Vytenis Andriukaitis a fost de acord ca trebuie schimbat statutul Romaniei cu privire la pesta porcina clasica, ramanand sa se identifice solutia legala optima in cel mai scurt timp.

In privinta pestei porcine africane, in contextul apropierii bolii de granita de est a UE, Romania a solicitat Comisiei Europene sa sprijine cu expertiza tehnica si financiar autoritatile veterinare din tara noastra astfel incat sa poata fi luate toate masurile necesare pentru prevenirea aparitiei bolii.

Avand in vedere riscul epidemiologic crescut determinat de evolutia bolii dermatoza nodulara contagioasa a bovinelor in Bulgaria, oficialii romani au mentionat in cadrul intalnirii activitatile intreprinse de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor in ceea ce priveste intarirea masurilor de profilaxie nespecifica impotriva bolii si pentru pregatirea administratiei veterinare si a celei cu responsabilitati in controlul bolii, in vederea unei eventuale interventii.

Comisarul Vytenis Andriukaitis a subliniat importanta extraordinara a aplicarii de masuri pentru prevenirea introducerii pestei porcine africane si dermatozei nodulare in Romania.

Cu privire la sistemul de colectare si distrugere a cadavrelor de animale, este necesara o colaborare foarte stransa intre toate institutiile statului cu atributii in acest sens, conform prevederilor OG 47/2005 privind reglementarile de neutralizare a deseurilor de origine animala, respectiv MADR, MDRAP si MMAP, in vederea elaborarii strategiei privind modalitatea de organizare a sistemului de ecarisare si de finantare a cheltuielilor de transport si eliminare a subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman (SNCU).



Poti fi interesat si de