Platile directe catre fermieri ar putea fi finalizate la finalul lunii iulie

Platile directe catre fermieri ar putea fi finalizate la finalul lunii iulie


Termenul pentru finalizarea platilor directe catre agricultori va fi prelungit cu cel mult o luna peste termenul initial de 30 iunie, daca se adopta decizia la nivel european privind noul termen limita de 15 octombrie, a declarat, luni, pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

plati directeTermenul pentru finalizarea platilor directe catre agricultori va fi prelungit cu cel mult o luna peste termenul initial de 30 iunie, daca se adopta decizia la nivel european privind noul termen limita de 15 octombrie, a declarat, luni, pentru AGERPRES ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Decizia mea este sa prelungesc platile cu o luna, daca se adopta decizia la nivel european, dar asta nu inseamna ca imi propun alte termene. Eu vreau sa finalizam platile la 30 iunie, dar pentru a nu avea influentari de risc pentru buget, pentru ca oricum fermierul nu va fi penalizat, o sa prelungesc cu o luna, dar nu mai mult. Pe banii europeni mai avem de dat pentru fermierii care sunt in control, fermierii mari, circa 200 -300 de milioane euro si 85 de milioane de euro la vaci, tot din bani europeni, iar pe cele doua ANT-uri (Ajutoare Nationale de Tranzitie n.r.) in jur de 183 de milioane de euro la cele doua specii ovine si bovine, a precizat Irimescu.

In ceea ce priveste platile in zootehnie, seful MADR a afirmat ca incepand de vineri se va da Ajutorul National de Tranzitie pentru vaca si oaie, iar in cursul saptamanii viitoare va incepe si sprijinul cuplat in zootehnie.

Incepem plata la animal de vinerea aceasta, incepem cu Ajutorul National de Tranzitie, care este dupa primele calcule de 447 de lei pe cap de vaca de carne si de 111 lei pe tona la vacile de lapte. Probabil se va duce catre 500 de lei pe cap de vaca si, la oaie, cumulat pe cele doua scheme ANT, in jur de 10 euro pe animal, a adaugat Irimescu.

In schimb pe sprijinul cuplat pe cap de animal, ministrul a spus ca vor fi niste plati foarte mari pentru ca sunt inscrise foarte putine animale.

Platile pe animal, pe sprijinul cuplat in zootehnie, sunt foarte mari. Ma duc cu un sprijin de 1.260 de euro pe cap de vaca de carne, dar sunt prea putine animale, respectiv 8.400 de vaci de carne, iar la lapte am mizat pe 300.000 de animale si sunt doar 91.000, cu 844 de euro pe cap de vaca, a subliniat Irimescu.

Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a confirmat prelungirea termenului pana la care statele membre pot efectua plati directe, fara reduceri ale ratei de rambursare, astfel ca noua data-limita este 15 octombrie 2016, fata de 30 iunie 2016, informeaza un comunicat al Reprezentantei din Romania a Comisiei Europene, transmis, luni, AGERPRES.

Oficialul european a subliniat ca aceasta este o masura exceptionala, care reflecta dificultatile cu care unele agentii de plati s-au confruntat in primul an de implementare a noii politici agricole comune (PAC).

Ea inseamna o flexibilitate fara precedent din partea Comisiei Europene si, pe baza nivelurilor actuale de plati, ar putea genera economii in valoare de milioane de euro pentru acele state membre sau regiuni, si agricultorii lor, care nu au efectuat platile pana la data de 30 iunie. Pornind de la discutiile avute cu un numar de state membre si regiuni, am increderea ca aceasta masura, care foloseste toate mijloacele posibile la dispozitia Comisiei, indeplineste in totalitate nevoile acestora in termeni de flexibilitate maxima si garantarea rambursarii integrale a valorii platilor, a spus Phil Hogan.

Potrivit sursei citate, initiativa comisarului Hogan vine ca raspuns la dificultatile cu care unele state membre sau regiuni se confrunta in finalizarea platilor, inainte de data-limita de 30 iunie.

Astfel, in conformitate cu normele europene, pentru platile efectuate dupa aceasta data, se aplica reduceri ale ratei de rambursare de 10% (pentru cele efectuate in luna iulie), 25% (august) si 45% (septembrie). Prezenta derogare, care poate fi aplicata numai la nivelul statelor membre, inseamna ca platile pot fi facute si dupa 30 iunie, fara reducerile sus-mentionate.



Poti fi interesat si de