Impozitul pe supermarketuri, adoptat in Polonia

Impozitul pe supermarketuri, adoptat in Polonia


Retailerii care opereaza in Polonia au criticat miercuri drept discriminatoriu si xenofob proiectul guvernului de a introduce un impozit progresiv pentru comertului cu amanuntul, informeaza AFP. Marti, guvernul de la Varsovia a adoptat un proiect, descris drept impozitul pe supermarketuri, care prevede introducerea unui nou impozit de 0,8% pe cifra de afaceri a companiilor de distributie care realizeaza vanzari lunare mai mici de 170 milioane de zloti (38,3 milioane de euro) si un impozit de 1,4% pe cifra de afaceri a companiilor cu vanzari mai mari de 170 milioane zloti. In schimb, companiile care realizeaza vanzari mai mici de 17 milioane zloti pe luna nu sunt afectate.

poloniaRetailerii care opereaza in Polonia au criticat miercuri drept discriminatoriu si xenofob proiectul guvernului de a introduce un impozit progresiv pentru comertului cu amanuntul, informeaza AFP. Marti, guvernul de la Varsovia a adoptat un proiect, descris drept impozitul pe supermarketuri, care prevede introducerea unui nou impozit de 0,8% pe cifra de afaceri a companiilor de distributie care realizeaza vanzari lunare mai mici de 170 milioane de zloti (38,3 milioane de euro) si un impozit de 1,4% pe cifra de afaceri a companiilor cu vanzari mai mari de 170 milioane zloti. In schimb, companiile care realizeaza vanzari mai mici de 17 milioane zloti pe luna nu sunt afectate.


Impozitul va garanta egalitatea de drepturi si de sanse pentru micii comercianti polonezi in raport cu marii actori, a declarat premierul polonez Beata Szydlo.
Suntem impotriva acestui proiect discriminatoriu, a replicat Maria Andrzej Falinski, presedintele Organizatiei companiilor poloneze din sectorul comertului si distributiei (POHiD), care reprezinta interesele companiilor de distributie in special a grupurilor franceze Auchan, Carrefour, Castorama, E. Leclerc, a companiilor germane Kaufland, Lidl si Metro, a grupului portughez Jeronimo Martins si a celui britanic Tesco.

Potrivit POHiD, conform noilor dispozitii care ar putea intra in vigoare de la 1 august, zece grupuri de distributie cu capital strain ar urma sa verse 80% din sumele colectate de fiscul polonez din sectorul de distributie. In consecinta, POHiD va utiliza toate mijloacele juridice si institutionale, pentru a denunta noua masura fiscala, care potrivit presedintelui Maria Andrzej Falinski este o dovada a xenofobiei economice fata de un sector care a investit 50 de milioane de euro in Polonia si a creat 200.000 de locuri de munca.

Sumele generate de nou impozit ar urma sa permita guvernului de la Varsovia sa-si finanteze o parte din promisiunile facute in timpul campaniei electorale printre care si acordarea unei alocatii de 50 de zloti (112 euro) pe lunga familiilor cu cel putin doi copii.




Poti fi interesat si de