Scenariu sumbru pentru industria carnii, daca Marea Britanie paraseste UE

Scenariu sumbru pentru industria carnii, daca Marea Britanie paraseste UE


Prin calitatea de tara-membra a Uniunii Europene, Marea Britanie ofera producatorilor de carne din Regat accesul imediat si liber la cei 500 de milioane de consumatori din blocul comunitar, releva o analiza Meat Info.

ind carnePrin calitatea de tara-membra a Uniunii Europene, Marea Britanie ofera producatorilor de carne din Regat accesul imediat si liber la cei 500 de milioane de consumatori din blocul comunitar, releva o analiza Meat Info.
Uniunea Europeana este cea mai mare piata pentru carnea de vita si de miel din Marea Britanie. Valoarea exporturilor de carne de vita din Regat in spatiul intracomunitar este de 316 milioane de lire, in vreme ce livrarile de carne de miel au adus producatorilor Regatului Unit 291 milioane de lire.

Daca britanicii vor vota in favoarea ramanerii in Uniunea Europeana, producatorii de carne din Marea Britanie vor continua sa aiba acces la aceasta piata generoasa. Daca vor vota pentru despartirea de Uniunea Europeana, vor trebui incheiate noi acorduri comerciale la nivel global, supuse, desigur, unor taxe si tarife semnificative.

Guvernul de la Londra estimeaza ca acestea s-ar putea ridica la 40% pentru carnea de miel si la 70% pentru carnea de vita. O suma uriasa, avand in vedere ca 60% din exporturile din Marea Britanie ajung in tarile din spatiul intracomunitar.


Facand parte din Uniune, negocierile cu Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) in vederea adoptarii unui acord de liber comert intre UE si SUA ar putea duce la deblocarea pietei americane pentru carnea de vita (in valoare de 60 milioane de lire) pentru producatorii britanici.

Mai mult decat atat, sectorul transporturilor s-ar putea confrunta cu blocaje ani la randul, pana la refacerea acordurilor comerciale, a conchis analiza.



Poti fi interesat si de