Cum va puteti proteja animalele de canicula


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda fermierilor sa respecte in perioada caniculara o serie de masuri pentru protectia si bunastarea animalelor, printre cele mai importante fiind asigurarea unor cantitati suficiente de apa si de furaje, dar si o protectie corespunzatoare fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive.

caniculaAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recomanda fermierilor sa respecte in perioada caniculara o serie de masuri pentru protectia si bunastarea animalelor, printre cele mai importante fiind asigurarea unor cantitati suficiente de apa si de furaje, dar si o protectie corespunzatoare fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, remis joi AGERPRES, fermierii si ceilalti proprietari de animale trebuie sa aiba in vedere asigurarea unui adapost corespunzator pentru animale, care sa poata oferi protectie fata de actiunea directa a razelor ultraviolete nocive, dar si sa asigure cantitati suficiente de apa si furaje corespunzatoare atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ in functie de specie, talie si stare fiziologica.

In caz de canicula, animalele folosite pentru tractiune sau alte activitati de povara nu vor fi exploatate in intervalul de timp 12,00 - 18,00, daca temperatura exterioara, la umbra, depaseste 25 de grade Celsius. De asemenea, la orice modificare suspecta a starii de sanatate a animalelor, precum si la aparitia unor modificari comportamentale, detinatorul are obligatia sa anunte urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sanatate al animalelor din localitatea respectiva, precizeaza ANSVSA.

In perioadele caniculare, fermierii se vor asigura ca efectivele de animale sunt protejate impotriva razelor ultraviolete severe si ca hrana si apa sunt disponibile. Este important sa se asigure, in cazul in care animalele sunt tinute in afara, ca exista umbrare, precum si jgheaburi de apa potabila, iar daca sursele de apa sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrata apa manual in mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.

De asemenea, administratiile locale, pe teritoriul carora exista animale in transhumanta, trebuie sa cunoasca situatia reala si sa informeze detinatorii de animale despre fenomenele prognozate, consiliile locale si fermieriitrebuie sa se asigure ca exista posibilitati de colectare si neutralizare a deseurilor animaliere si sa se asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor in cazuri exceptionale.

Recomandarile medicilor veterinari vin si in sprijinul detinatorilor de animale de companie, detinatorilor de cai si transportatorilor de animale vii.

In cazul in care animalele de companie (cum ar fi cainii, pisicile, iepurii etc.) sunt tinute afara, este important sa se asigure o sursa de apa potabila, precum si adapost corespunzator impotriva razelor solare. O atentie deosebita trebuie acordata transportului animalelor de companie, astfel incat acestea sa nu fie tinute excesiv in vehicule expuse in mod direct si pe o perioada indelungata la radiatiile ultraviolete si la temperaturi ridicate, se mai arata in comunicat.

Potrivit specialistilor ANSVSA, cel mai mare risc pentru animale pe timp de canicula este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului si poate provoca suferinta si chiar moarte. Pentru a reduce acest risc, trebuie sa se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apa de orice fel. Animalele tinere, animalele hranite preponderent cu furaje uscate si animalele care alapteaza prezinta risc deosebit de deshidratare.



Poti fi interesat si de