Absorbtia fondurilor europene, in medie la 75%

Absorbtia fondurilor europene, in medie la 75%


Romania a ajuns la o medie de 75% pe toate programele de absorbtie a fondurilor europene, insa trebuie lucrat foarte mult pentru o absorbtie de calitate a acestor bani, a declarat vicepremierul Vasile Dincu, joi, la un post de televiziune.

fond ueRomania a ajuns la o medie de 75% pe toate programele de absorbtie a fondurilor europene, insa trebuie lucrat foarte mult pentru o absorbtie de calitate a acestor bani, a declarat vicepremierul Vasile Dincu, joi, la un post de televiziune.
Am reusit sa ne trezim in ultima parte a exercitiului financiar 2007-2014, am ajuns la un 75% in medie pe toate programele de absorbtie a fondurilor europene. Una este cantitatea absorbtiei de fonduri europene si alta este calitatea absorbtiei de fonduri europene. Noi aici trebuie sa lucram foarte mult. Eu sunt sigur ca in anul acesta, anii viitori, pana in 2020, in acest exercitiu financiar, vom lua toti banii, pentru ca am inceput sa fim mai abili in asta, ne-am creat o noua generatie de tineri care lucreaza deja in domeniul acesta si sper ca in aceasta perioada sa avem si o absorbtie de calitate, pentru ca daca ma uit la programe mai vechi, cum a fost POSDRU de exemplu, a fost si un dezastru si ca absorbtie, dar pe de alta parte am creat meserii care nu exista. Imi aduc aminte ca s-au pierdut banii, a spus Vasile Dincu.

Acesta a precizat ca ministrul Educatiei, Adrian Curaj, are in pregatire o lege a invatamantului dual si profesional.

Ministrul Curaj a promovat o strategie si o lege care va intra inca din septembrie, o lege a invatamantului dual si a invatamantului profesional, in care refacem scolile de meserii, scolile de ucenici, niste trasee pentru liceu, in acelasi timp scoala profesionala sau intoarcerea in formarea profesionala. In momentul asta, vreo 60% dintre absolventii de liceu am vazut cu surprindere sunt absolventi de licee tehnice, dar nu-i gasim nicaieri in campul muncii, pentru ca cred ca nu au facut practica si cred ca au mai degraba o diploma decat sunt specialisti in ceva. Cred ca o scoala profesionala ar fi fost mai sanatoasa, un liceu facut cum se facea inainte la seral. Oameni care au reusit in acelasi timp muncind si facandu-si liceul au devenit dupa aceea personalitati importante in Europa, in lume. Deci cred ca nu am gasit masura pana acum, a mai afirmat Dincu.



Poti fi interesat si de