Preturile la carne ar putea creste in Marea Britanie

Preturile la carne ar putea creste in Marea Britanie


Analistii sunt de parere ca preturile la carnea importata vor creste dupa devalorizarea lirei sterline ca urmare a rezultatelor referendumului din Marea Britanie.

pret carneAnalistii sunt de parere ca preturile la carnea importata vor creste dupa devalorizarea lirei sterline ca urmare a rezultatelor referendumului din Marea Britanie.
Rabobank a avertizat ca devalorizarea lirei in raport cu euro inseamna o presiune tot mai mare pentru preturile la carne din Regatul Unit. Asta pentru ca Marea Britanie este un importator net de carne valoarea importurilor este mult mai mare decat cea a exporturilor. Regatul a importat peste doua milioane de tone anul trecut, iar 80% din toata marfa a provenit din statele membre UE. Cea mai mare lovitura o va suferi baconul jumatate din acesta este importat din Danemarca, Germania si Olanda.

Nu putem aprecia cat vor creste preturile la bacon, dar exportatorii se vor astepta sa primeasca aceeasi suma ca inainte de denominalizarea lirei. Retailerii negociaza cu furnizorii pretul si exista, de obicei, contracte in care sunt stabilite preturile fixe pe o perioada de cateva luni, a declarat Justin Sherrard, analist la Rabobank.

Danish Crown, ce exporta un volum masiv de bacon in Marea Britanie, a descris Brexitul drept complet inimaginabil, dar a afirmat ca va putea trece de provocarile privind denominalizarea lirei.

Credem cu tarie ca britanicii vor continua sa aiba un apetit pentru baconul danez, astfel ca ne permitem sa fim relativ optimisti. Singurul lucru pe care il stim cu siguranta este ca in urmatoarele luni, sectorul carnii din Marea Britanie va trece printr-o serie de schimbari. Acestea vor crea noi oportunitati si riscuri la care nu ne-am gandit cu seriozitate in trecut, a declarat Soren Tinggard, vicepresedinte la Danish Crown Exports.



Poti fi interesat si de