Situatia la zi a focarelor de dermatoza nodulara a bovinelor

Situatia la zi a focarelor de dermatoza nodulara a bovinelor


Pana la aceasta data, situatia evolutiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) se prezinta astfel: 62 de focare in Grecia, 173 de focare in Bulgaria, 57 de focare in Serbia, 53 de focare in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si 31 de focare in Turcia.

situatie focarePana la aceasta data, situatia evolutiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) se prezinta astfel: 62 de focare in Grecia, 173 de focare in Bulgaria, 57 de focare in Serbia, 53 de focare in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei si 31 de focare in Turcia.
In ceea ce priveste Bulgaria, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care se instituie restrictii pentru aceasta tara privind miscarea bovinelor si a produselor provenite de la acestea (2016/645/CE) si una in care aproba planul de vaccinare de urgenta impotriva acestei boli si care a intrat in vigoare prin notificarea ei. Prin vaccinare, restrictiile se aplica teritoriului intregii Bulgarii, completand restrictiile Deciziei 2016/645/CE.

Toate aceste masuri sunt aplicate atat pentru a impiedica raspandirea bolii in alte zone ale Bulgariei neafectate de boala, cat si in alte state membre in care boala nu a fost diagnosticata.

ANSVSA continua actiunile de informare, instruire si pregatire a serviciilor veterinare judetene pentru interventia in cazul focarelor de boala, precum si pe cele de informare a crescatorilor de bovine, privind evolutia bolii si masurile pe care trebuie sa le respecte.

Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din familia Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici. Boala se manifesta prin febra si prin aparitia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nari, cap, gat, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coada, pleoape si la nivelul mucoaselor nazala si bucala.

Acesti noduli pot exprima scurgeri de lichid si pot avea un centru ulcerat. Animalele afectate pot prezenta schiopaturi si edeme severe ale pielii si subcutanate si pe abdomen si picioare. Boala mai poate determina inflamatii ale ugerului, leziuni ale sfarcurilor mamelei, precum si avort, infectii intrauterine, sterilitate temporara sau permanenta, atat la tauri, cat si la vaci.



Poti fi interesat si de